Locul din România unde poţi cumpăra o casă cu 1.000 de euro. Puţini ştiu de varianta aceasta, suma e infimă
Construcția durează între două și cinci săptămâni, oferă numeroase beneficii pentru cei care aleg să locuiască în ele și pot fi achiziționate la un preț surprinzător de mic. Acesta este locul din România unde poți cumpăra o casă cu 1.000 de euro. Proiectul inedit aparține unui arhitect cu o viziune specială.
Arhitectul care construiește case de 1.000 de euro
În condițiile în care tot mai mulți visează să dea traiul în apartament pe cel la casă, dar bugetul nu le permite să își transforme dorința în realitate, arhitectul Bogdan Mureșan a venit cu o soluție suprinzătoare, ce are la bază baloții de paie. Prima casă de 1000 de euro a fost costruită în 2015, la Şoncuta Mare în Baia Mare.
Arhitectul brașovean a creat casa care costă 1.000 de euro. Proiectul este unul cât se poate de simplu: pe fundația care se face din pietre de râu se toarnă o placă de beton. În aceasta se introduc suporții pentru baloții de paie, iar peste toată structura obținută se montează un acoperiș din lemn.
Cu alte cuvinte, pereții casei de 1.000 de euro sunt, de fapt, baloți de paie. Aceștia au o lățime de jumătate de metru. Ultimul pas este tencuiala și apoi se dă un strat de var. O astfel de locuință are o suprafață de 75 de metri pătrați.
„Iniţial, se face o fundaţie de pietre de 50 – 70 de centimetri. Fundaţia unei asemenea case poate fi zidită din pietre de râu, lipite între ele cu mortar.
Urmează apoi o placă de beton armat. După ce se construieşte temelia şi baza casei în aceasta se fixează ţepuşe de lemn, care vor împiedica paiele să alunece, apoi se pun baloţii şi ulterior zidurile din baloţi sunt prinse între paleţi de lemn şi legate cel puţin cu sârmă”, a explicat arhitectul, pentru Adevărul.
Avantaje pentru proprietari
Construcția durează între două și cinci săptămâni și oferă numeroase beneficii pentru cei care aleg să locuiască în ele:
- fiind foarte elastice, au o rezistență mare la cutremure
- sunt eficiente din punct de vedere energetic, în condițiile în care vara sunt răcoroase, iar iarna sunt călduroase
- nu ard, sunt rezistente la umezeală
Tehnica promovată de arhitectul brașovean nu este una nouă, fiind folosită și dincolo de granițele țării, în SUA, Norvegia și Germania.
„Sunt zece ani de când încerc să construiesc o casă independentă energetic. Sper să acest proiect va prinde. Dacă omul care o construieşte are un curs de apă pe teren se poate face o microhidrocentrală şi atunci costurile cu energia sunt zero. Se mai pot folosi încălzitoare solare.
Eficienţa energetică a acestor locuinţe este dovedită. Norvegia are o climă mult mai aspră ca a noastră şi de aceea mulţi oameni de acolo au optat pentru această soluţie”, a mai spus Bogdan Mureșan, pentru sursa citată.