Locul din România unde există cel mai mare lac helioterm din lume. Are proprietăţi unice, trebuie să ajungi aici
România este o țară cu foarte multe locuri unice. Lacuri, munți, monumente istorice și peșteri, este imposibil să nu găsești un loc care îți va rămâne întipărit în minte datorită frumuseții lui. Unul dintre aceste locuri este lacul Ursu din Stațiunea Sovata, județul Mureș.
Lacul Ursu, cel mai mare lac helioterm din lume
Lacul Ursu este unic în România, dar și în lume. Este înconjurat de o vegetație bogată, fiind singurul lac natural din lume despre care se cunoaște cu exactitate data la care s-a format. De asemenea, este cel mai mar lac helioterm din lume.
Lacul a primit numele datorită formei pe care o are, asemănătoare cu o piele de urs. Lacul Ursu este înscris în lista monumentelor naturale ale României. Conform specialiștilor, acesta s-a format pe 27 mai 1875.
Atunci a avut loc o prăbușire de teren, în urma căreia s-a creat o formațiune geologică carsto-salină. Lacul se regăsește în stațiunea Sovata și este singurul de de tip helioterm din Europa. Are peste 40.000 de metri pătrați și o adâncime de 18 metri, iar salinitatea sa este de 300 de grame/litru.
„Concentraţia salină este maximă la baza lacului, precum şi la adâncimea de 1,5-2 m. La nivelul acestui strat, mezoterm, se înregistrează cele mai mari temperaturi, ajungând vara la 45 grade Celsius şi chiar peste. Tot la această adâncime există concentraţia maximă de hormoni estrogen şi progesteron asemănători cu hormonii umani feminini, eliberaţi în apa lacului de crustaceul de apă sărată Artemia salina”, a declarat balneologul Suzana Pretorian pentru adevarul.ro.
Lacul Ursu are proprietăți vindecătoare
Pe lângă faptul că este un colț de rai, lacul Ursu deține și proprietăți unice în Europa. Apele sale pot trata diferite boli reumatice și cardiovasculare sau endocrinologice. De asemenea, și nămolul din lac este folosit pentru tratamente.
“Apa sărată, datorită greutății sale specifice mai mari, nu se ridică la suprafață și își păstrează căldura înmagazinată până la mijlocul sezonului de vară. În vara anului 1900, la o adâncime de 1,32 m lacul avea temperatura de 71 grade Celsius.
În anii următori, datorită creșterii numărului de vizitatori, temperatura apei nu a mai atins această valoare. În condiții optime la data deschiderii lacului pentru public, temperatura maximă ajunge la 50-55 grade Celsius. În timpul verii, temperatura apei scade treptat” spun specialiștii.
Lacul Ursu deține trei recorduri mondiale. primul arată că este cel mai mare și cel mai cald lac helioterm din lume, cel de-al doilea constă în faptul că este singurul lac cu apă sărată care este înconjurat de un munte de sare și care prezintă vegetație bogată, în timp ce cel de-al treilea ne arată că este singurul lac din lume a cărui dată de formare este cunoscută cu exactitate.