Locul din România în care primeşti teren gratis. Condiţia pusă de autorităţi
Un primar din România a venit cu o idee inovatoare de a reîntineri populația și de a dezvolta din punct de vedere economic și social o zonă cu potențial turistic, astfel că, acesta a inițiat un proiect prin care le oferă tinerilor teren gratuit pentru a-și construe o locuință.
Cine beneficiază de teren gratuit de la primărie?
Primarul Cristian Laza din comuna Sânmartin, județul Bihor, a avut o idee inovatoare și demnă de urmat pentru a atrage tinerii din diaspora să revină în comunitatea lor natală și să contribuie la dezvoltarea economică și socială a zonei.
El a inițiat proiecte prin care să le acorde terenuri gratuite rezidenților noi, cu vârsta sub 35 de ani, stimulând astfel creșterea comunității, cât și forța de mână în localitate și împrejurimi. Inițiativa sa, sprijinită de autoritățile locale, a avut un impact semnificativ, generând un val de întoarcere a tinerilor, care s-au bucurat de șansa primită.
Comuna Sânmartin este cunoscută pentru a fi una dintre cele mai atractive zone turistice din județul Bihor, atrăgând anual peste 250.000 de turiști. De-a lungul anilor, dezvoltarea economică a comunei și creșterea numărului de firme au dus la o creștere semnificativă a populației. În 2016, comuna avea 9.600 de locuitori, în timp ce în prezent găzduiește aproximativ 1.800 de firme, ceea ce denotă un mediu economic înfloritor.
Programul inițiat de primarul Laza a demonstrat că măsurile inovatoare pot stimula întoarcerea tinerilor în comunitățile lor natale și pot spori implicarea lor în dezvoltarea economică și socială a acestor comunități. Este un exemplu inspirațional pentru alte comunități din întreaga țară și din diaspora care se confruntă cu provocări similare.
Câte familii beneficiază în prezent de terenuri gratuite
Prin intermediul programului său, zeci de terenuri cu suprafețe cuprinse între 250 și 500 de metri pătrați au fost oferite tinerilor rezidenți ai comunei, dacă aceștia nu dețin alte proprietăți.
„Avem undeva la 50-60 de familii care și-au construit case în comuna noastră și iată, în acest sens, am reușit oarecum să împușcăm doi iepuri deodată și să-i aducem pe românii noștri care au trudit în străinătate din nou aproape de noi, să pună umărul la reconstrucția României.
Undeva la 60 de familii și-au construit case pe aceste terenuri alocate prin legea 15, care, atenție, este în vigoare din 2003. Condițiile sunt clare: să fii locuitor al comunei respective, până în 35 de ani, vârsta maximă și declarație notarială că nu deții locuință sau teren intravilan”, a adăugat acesta.
Primarul Cristian Laza a explicit că, pe lângă terenuri, tinerilor li se oferă toate condițiile și utilitățile necesare pentru un trai decent, într-o zonă turitică, în apropiere de Oradea.
„Țin să precizez încă de la început că au mai dat și alte comune și predecesorul meu, poate eu am reușit să dau o altă amploare a acestui proiect, reușind să asigur și utilități și absolut toate cele necesare tinerilor pentru a fi interesați de un asemenea proiect, în comuna Sânmartin.
S-au alocat undeva la 1.000 de parcele. Trebuie precizat și faptul că suntem limitrofi Oradei și de aici și un interes sporit față de acest demers al nostru. S-au întors și tineri din străinătate”, a declarat Cristian Laza primarul satului Sânmartin din județul Bihor, potrivit Antena 3 CNN.