Locul din România devenit sfânt. Tunelul celor 365 de sfinţi, o atracţie pentru zeci de mii de credincioşi

de: Ana Chivu
24 08. 2022

Un loc din România a devenit sfânt. Este vorba despre o zonă de reculegere ce acum este privită ca o atracție turistică. Credincioși din toată țara abia aud de acest tunel al celor 365 de sfinți. Cu siguranță mulți dintre ei urmează să se îndrepte spre acest loc special unde poți să te rogi și să stai câteva minute în liniște. Unde se află și ce poți să descoperi acolo? Tunelul face legătura dintre un drum principal și o biserică.

Loc special din România care a devenit o atracție: tunelul celor 365 de sfinți

Un loc special pentru credincioși se află chiar în stațiunea montană Straja din Valea Jiului. Mai exact, destinația nu este departe de Masivul Vâlcan care face parte din Munții Retezat-Godeanu.

Acolo a fost construit un tunel din beton de 54 de metri lungime. Tunelul este de-a dreptul spectaculos și face legătura între drumul principal din stațiunea Straja și bisericuța din lemn care poartă hramul Sfinților Constantin și Elena.

Locul unde se regăsesc cei 365 de sfinți a luat naștere din dorința localnicilor și a turiștilor de a ajunge la biserica specială pe timp de iarnă. Ninsorile din părțile acelea sunt abundente, lucru care împiedica până atunci pe toată lumea să ajungă la destinație. Accesul la lăcașul din lemn devenea aproape imposibil.

,,Și ca să dăinuiască în veci, l-am făcut din beton”

,,În Straja este foarte multă zăpadă și tot timpul se ajungea destul de greu la schit. De aceea, am zis să facem acest tunel până la schitul Straja. Și ca să dăinuiască în veci, l-am făcut din beton. După aceea, în timp ce mă uitam la un calendar ortodox, am zis că noi, ortodocșii, avem în fiecare zi câte un sfânt.

Așa mi-a venit ideea ca în acest tunel să pictăm tot calendarul ortodox; de fapt, să fie un calendar ortodox în imagini”, a declarat Emil Părău, cel care a finanțat integral construcția schitului și a tunelului.

Tunelul a fost construit în anul 2006. În interiorul său sunt cei 365 de sfinți din calendarul ortodox, câte unul pentru fiecare zi din an. La intrarea în tunel este o poartă imensă din lemn care îți indică locul.

Lunile anului ocupă partea stângă a tunelului, de la intrare spre curtea interioară a bisericii, iar pe tavan se regăsesc scene din Vechiul și Noul Testament. Lângă biserica de lemn la care vei ajunge la capătul tunelului există și o cruce care are 18.6 metri înălțime și o anvergură de 9 metri.