Locul din România care te face să uiţi de Elveţia! Trenul nostru e mai frumos decât Bernina sau Glacier Express, peisajele par ireale
Vă propunem astăzi un material din ciclul ”Turist prin țara mea!” spre locul din România care te face să uiţi de Elveţia! Ceea ce vă mai spunem este că trenul nostru e mai frumos decât Bernina sau Glacier Express, iar peisajele par ireale.
”Turist prin țara mea!” spre locul din România care te face să uiţi de Elveţia!
Există locuri în România despre care se vorbește intens, și care sunt spectaculoase doar prin simplul fapt că ele există. Unele dintre aceste locuri parcă te poartă în timp, locuri unde nici măcar semnalul unui telefon mobil nu pătrunde. Într-un astfel de loc, parcă înghețat în timp vom călători astăzi, în ciclcul de materiale denumite ”Turist prin țara mea!”, spre locul din România care te face să uiţi de Elveţia.
Este vorba de zona de nord a României, Maramureș, unde locuitorii de aici se mândresc cu tradițiile, obiceiurile și portul popular, păstrate și astăzi la fel ca acum câteva sute de ani. Dar, ceea ce atrage și mai mult turistul avid de tradițional este și celebrul tren, cunoscut sub numele de Mocănița. Locul de unde pornește acest tren este Vișeu de Sus, situat în Valea Vaserului. Valea traversează Munții Maramureșului, unde turistul va descoperi unul dintre cele mai sălbatice și frumoase peisaje din România.
Linia ferată are mai bine de 100 de ani, și este funcțională și azi
Pentru cei care nu au ajuns aici, trebuie spus că Mocănița este un tren vechi cu aburi, de altfel singurul mijloc de transport care a străbătut Valea Vaserului, încă de acum aproape 100 de ani, când locuitorii de aici transportau buștenii aduși din munți către zonele de prelucrare din vale. Atestarea acestei linii aparte feroviare este în 1933, când Casa Autonomă a Pădurilor Statului lua decizia de a construi acest mod de legătură. De la momentul construcției, linia a avut mai multe ramificații spre Valea Bolului, Izvorul Cailor, Gura Ștevioarei și se termina la Izvorul Boului la 42 de kilometri de Vișeu, și avea în total aproximativ 63 de kilometri de linii.
În prezent, doar aproximativ 45 de kilometri sunt deschiși pentru serviciul zilnic, în funcție de condițiile de lucru, iar astăzi trenurile dedicate turismului ajung doar până la Paltin, dar ca și acum 100 de ani, nu există platforme pentru pasageri.
Trenul nostru e mai frumos decât Bernina sau Glacier Express
Atât vagoanele turistice, cât și vagoanele forestiere sunt atașate la locomotiva cu aburi, scare funcționează la fel de bine și azi, ca atunci când a fost pentru prima dată montată pe linie. Ceea ce mai este important de știut, este că acst mijloc de transport era singura modalitate a locuitorilor din Vieșu până la pădure și înapoi acasă noaptea.
Un alt aspect inedit este că în România există două astfel de garnituri de tren inedite, cea mai vechi fiind cea din județul Suceava, fiind construită în 1889, denumită Moldovița, dar principiile erau exact aceleași și era folosită tot pentru transportul lemnului din munți spre zonele joase din vale.
Vezi și: Locul din România care atrage zeci de mii de turiști. Este de o frumusețe ireală și vara și iarna
Astăzi, turiștii care ajung în Vișeu de Sus sau la Paltin, se pot plimba cu Mocănița pe traseul turistic amenajat, în vagoanele recondiționate și care arată aproape la fel ca cele de acum aproape 100 de ani.