Locul din România care este unic în Europa. E de o frumusețe remarcabilă, dar nimeni nu știa acest detaliu

de: Sabina Anastasia
03 05. 2023

Dacă ai început deja să faci listă cu destinațiile de vacanță în care vrei să călătorești în acest an, trebuie neapărat să iei în calcul și locul din România care este unic în Europa. Aici, totul este pur și simplu magic. Puțini români știu ce face această zonă atât de specială, de fapt. FOTO

Locul din România care este unic în Europa

Pădure, cai sălbatici, nuferi, mii de specii de plante și animale… Îți sună cunoscut? Este o adevărată minunăție a Deltei Dunării, despre care foarte puțini români au auzit. Sau, dacă au auzit, mulți nu știu ce anume o face atât de specială, de fapt. Este vorba despre pădurea Letca, din județul Tulcea.

Pădurea Letca începe din nordul satului Letea și se întinde pe o suprafață de 5.246 hectare, cu aproximație, dintre care 2.825 intră în categoria zonelor strict protejate. În paradisul din Delta Dunării trăiesc aproximativ 2.000 de cai abandonați de localnici, potrivit informațiilor actualizate. Este de o frumusețe pur și simplu spectaculoasă!

Povestea pădurii Letca din județul Tulcea

Istoria pădurii Letca nu este cunoscută pe deplin. Unele surse spun că, pe vremea Imperiului Austro-Ungar, aici se vâna și se efectuau exploatări forestiere, copacii fiind tăiați pentru a procura lemn folosit ulterior la diverse construcții. În secolul al XIX-lea, pădurea ar fi fost cumpărată de aristocratul român Alexandru Borza.

Alexandru Borza, de profesie botanist, a fost cel care a jucat un rol esențial în declararea pădurii Letca drept arie protejată. Conservatorul a susținut neobosit ideea de conservare a frumuseții naturale și a biodiversității regiunii.

Se mai spune că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pădurea Letca a fost adăpost continuu pentru românii care luptau împotriva ocupației germane. Abia după conflictele militare, regiunea a fost plasată sub administrarea guvernului de la vremea respectivă și declarată arie naturală protejată.

Ce face rezervația atât de specială, de fapt

În anul 2007, pădurea Letca a fost desemnată Rezervație a Biosferei UNESCO, recunoscându-se astfel importanța sa ca ecosistem unic. Zona găzduiește numeroase specii de plante și animale. Aici se găsesc 2.000 de specii de insecte și 124 de specii de păsări, dintre care amintim porumbelul de scorbură, turturica, grangurele, coțofana, pițigoiul mare, vulturul codalb, șoimulețul de seară, pupăza, dumbrăveanca și prigoria.

Ce face pădurea Letca cu adevărat specială și unică în Europa este faptul că prezintă liane, exact ca în pădurile tropicale. Acestea atârnă sau sunt înfășurate pe copaci, ca și cum ar face parte dintr-un aranjament floral. În zonă pot fi recunoscute mai multe tipuri de liane: liana dobrogeană, iedera, vița sălbatică, hameiul și curpenul.

Te-ar putea interesa și: Satul rotund, unic în România. E de o frumuseţe rară, puţini turişti ajung aici. Nu zici că eşti la noi, nici numele nu e românesc

Lianele din pădurea Letca, ce pot fi vizualizate și în materialele încărcate în galeria FOTO a acestui articol, sunt contorsionate și extrem de interesante – nu doar pentru turiști, ci și pentru specialiștii care analizează vegetația și fauna din regiune. Dacă nu ai ajuns niciodată aici, trebuie neapărat să notezi rezervația naturală pe lista destinațiilor de vacanță.