Locul din România care este interzis turiștilor. Nimeni nu are voie să meargă acolo

Locul din România care este interzis turiștilor. Nimeni nu are voie să meargă acolo
Locul din Romania care este interzis turistilor. Nimeni nu are voie sa mearga acolo

Unul dintre cele mai cunoscute locuri din România a devenit interzis turiștilor. Acest parc național situat în inima munților nu primește vizitatori. Motivul pentru care este considerat periculos, de ce nimeni nu are voie să calce pe acolo. Ce spun specialiștii.

De ce a fost închis Parcul Național Retezat din România

Potrivit celor de la Adevărul, Rezervația Științifică Gemenele, un teritoriu din Parcul Național Retezat a fost închis pentru vizite în anul 1955. Cu alte cuvinte, destinația din inima munților este interzisă vizitatorilor de mai bine de 67 de ani, din momentul în care a intrat în administrarea Academiei Române, în baza unui acord încheiat atunci cu Ministerul Agriculturii.

Această decizie s-a născut din dorința autorităților locale pentru protejarea locului cel mai sălbatic și mai puțin călcat de oameni de pe teritoriul parcului național. Potrivit oficialilor, în acea zonă creșteau anumite specii de plante rare, în mijlocul unor păduri virgine.

În ultimii ani, un grup de oameni ar fi ajuns în Rezervația Științifică Gemenele, după ce turiștii au primit permisiunea unei comisii pentru ocrotirea monumentelor naturii din cadrul Academiei Române.

Citește și „Palma lui Dumnezeu”, un colț de rai din România. Aici trebuie să mergi în concediu, neapărat!

Rezervația se întinde pe aproape 2.000 de hectare în zona centrală a masivului și este înconjurată de o zonă „tampon” de peste 11.000 de hectare de păduri, delimitată și ea în anii 1950.

„Comparând zona tampon a parcului național cu cea a rezervației științifice, constatăm cu ușurință o mare deosebire între cele două teritorii. Ea se datorează în primul rând acțiunii de ocrotire de care s-a bucurat rezervația științifică, unde vegetația

forestieră și cea a golurilor de munte a rămas intactă sau aproape intactă, în timp ce dincolo, în zona tampon, intervenția oamenilor și turismul au provocat unele deprecieri ale frumuseților naturii, animale și vegetale”, declara geograful Nae Popescu, în Monografia Retezatului, potrivit sursei citate.

„În rezervaţie se asigură un regim strict de protecţie!”

Nu doar că vizitatorii au avut accesul interzis în ultimele șapte decade, dar pășunatul și tăierile de copaci au fost oprite pentru a asigura protecția naturii în cel mai sălbatic ținut al Retezatului.

„În rezervaţie se asigură un regim strict de protecţie, prin care habitatele sunt păstrate în starea lor naturală, fiind permise doar activităţile știinţifice (alte activități umane fiind interzise), cu acordul Administraţiei Parcului Naţional Retezat.

Aici trăiesc multe din cele 1.190 de specii de plante superioare din Retezat, lăsate să se dezvolte liber în habitatul lor natural”, informează reprezentanții Parcului Național Retezat pe pagina rezervației, retezat.ro.