Locul de muncă plătit cu 15.000 de lei, dar care nu îi încântă pe tinerii români. Orele suplimentare se plătesc foarte bine, de ce este evitat jobul
Locurile de muncă bine plătite sunt la mare căutare, dar există unele cazuri în care, chiar dacă salariul este foarte mare, angajatorii duc lipsă de personal. Românii pot primi chiar și 15.000 de lei pe lună pentru un anumit job, dar mulți se feresc de el. De ce?
Jobul plătit cu 2.000 de euro pe lună pe care nimeni nu îl vrea
România este țara care a înregistrat cel mai mare nivel al inflației, iar conform datelor Eurostat, suntem penultimii când vine vorba despre salarii. Prin urmare, nivelul de trai este unul destul de slab.
Majoritatea românilor se plâng de salariile pe care le încasează, dar la fel de mulți refuză locuri de muncă foarte bine plătite. Printre acestea se află și jobul de tractorist.
În acest domeniu, salariile pot ajunge chiar și la 15.000 de lei pe lună, echivalentul a circa 3.000 de euro. Anul trecut, același loc de muncă era plătit cu peste 10.000 de lei. Mulți fermieri spun că duc lipsă de tractoriști.
„În fiecare an avem aceeași problemă. Nu găsim oameni, deși le oferim salarii bune. Un tractorist poate să ia pentru 2-3 ore de muncă pe zi 4.000-5.000 de lei în mână.
Cu normă întreagă, un tractorist care lucrează pe combină ajunge și la 15.000 net, dar tot sunt de negăsit. În general, le dăm cam 10.000 de lei net, adică 2.000 de euro, dar mai nou e misiune imposibilă să-i identificăm. Mulți sunt prin alte țări, mai ales Franța, Italia, Anglia, Germania și Spania”, spune Dan Câmpean, fermier.
Tinerii aleg alte locuri de muncă, mai prost plătite
Fermierul mai spune că salariile pot fi chiar și mai mari de atât, dacă tractoriștii ar lucra 10-12 ore pe zi sau sâmbăta și duminica. Într-adevăr, este foarte mult de muncă, dar salariile sunt pe măsură.
Dacă locul de muncă este atât de bine plătit, de ce nu se găsesc doritori? Ei bine, majoritatea românilor calificați în această meserie au preferat să plece în străinătate, iar tinerii din România nu se îndreaptă spre acest loc de muncă.
„Tinerii nu se mai îndreaptă spre genul ăsta de meserie, liceele agricole nu sunt deloc la căutare. Pentru ei e o rușine să muncească așa ceva, e o rușine să fie tractoriști. Toți visează la mașini de lux și vile, dar când să muncească e mai greu.
Și cumva unii cred că dacă lucrează tractoriști vor fi exploatați. Nu, nici vorbă. La mine, dacă ești tractorist și nu numai, ai pauze de masă, de țigară și cafea, dar nu abuza de asta. Nu zice nimeni să nu aprinzi o țigară, dar muncește și fii serios”, mai spune el.