Localitatea din România unde ninge și azi, 13 mai 2023. Peisajul este de poveste

de: Ioana Bucur
13 05. 2023

În timp ce în multe regiuni ale țării, termometrele arată valori apropiate de 20 de grade Celsius, într-o localitate din România ninge și azi, 13 mai 2023. Peisajul este de poveste, însă meteorologii au transmis avertismente importante pentru localnicii și turiștii din zonă.

Într-o localitate din România ninge și azi, 13 mai 2023

În ciuda faptului că doar două săptămâni ne mai despart de prima zi de vară, unii români s-au trezit în această dimineață într-un peisaj de iarnă în toată regula. Capitala se bucură de o zi superbă, cu cer senin și temperaturi ridicate, dar, în același timp, într-o localitate ninge ca în povești.

A început numărătoarea inversă până la sezonul cald, însă iarna și-a mai arătat o dată colții. Sâmbătă dimineața ningea abundent în Rânca. Din pricina zăpezii, circulația în zonă s-a desfășurat în condiții de iarnă, au anunțat reprezentanții Infotrafic.

„În această dimineaţă, pe DN 67C, s-a acţionat cu utilaje cu lamă şi material antiderapant pentru asigurarea circulaţiei rutiere în condiţii de siguranţă”, a transmis, sâmbătă, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova.

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că stratul de zăpadă din platforma staţiilor meteorologice era consistent, vineri după-amiază. Potrivit datelor transmise de ANM, se înregistrau 240 cm la Vf. Omu, 192 cm la Bâlea-Lac, 77 cm la Vf. Ţarcu, 159 cm la Vf. Călimani, 40 cm la Ceahlău-Toaca, 28 cm la Vf. Iezer, 24 cm la Vf. Lăcăuţi.

Te-ar putea interesa și: Oraşul cel mai sărac din România. Oamenii nu mai au bani, localitatea e în pericol de faliment

Ce anunță meteorologii pentru următoarele zile

Buletinul de specialitate emis de meteorologi avertizează asupra unui risc însemnat de producere a avalanșelor, până luni, în Munții Făgăraș și Bucegi.

„La peste 1800 m, stratul este umezit în profunzime, iar în strat temperatura este constantă şi apropiată de 0 grade Celsius (izotermie). La suprafaţă se întâlneşte un strat mai recent, instabil în primii 10-20 cm (…)

Stratul superior, umed şi instabil, poate aluneca cu uşurinţă peste crustele mai vechi, mai ales pe pantele suficient de înclinate, iar în unele cazuri pot fi antrenate şi straturile mai vechi, aflate dedesubt, avalanşele putând coborî până la altitudini mai mici de 1800 m.

Se pot astfel declanşa spontan avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări slabe”, au transmis meteorologii.

În Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali, în următoarele zile sunt așteptate averse moderate de ploaie ce vor fi însoţite şi de descărcări electrice, gradul de instabilitate fiind în creştere în cursul zilelor de duminică şi luni, când pe arii restrânse se pot cumula 15-20 l/mp.

„În cursul zilei de sâmbătă, în zonele înalte precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, în special la altitudini de peste 1800 m. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări temporare de 70-80 km/h în zonele înalte din sector sud-estic, mai ales în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Trecător se va semnala ceaţă”, anunţă ANM.

Te-ar putea interesa și: Fenomenul extrem care lovește România mai repede decât credeau meteorologii. Când vine valul de caniculă