Localitatea din România unde aproape nimeni nu a lucrat vreodată. Statistica e îngrijorătoare

de: Ionuț Vieru
06 11. 2022

Numărul beneficiarilor de ajutoare sociale din România a scăzut în ultima perioadă. Cu toate acestea, în unele zone ale țării numărul lor rămâne mare. Acesta este și cazul unei comune din județul Dolj, acolo unde aproape toți locuitorii nu au loc de muncă.

Comuna din România cu cei mai mulți asistați social

Vorbim despre comuna Catane din județul Dolj. Este localitatea din România cu cei mai mulți asistați social de către stat. O mare parte dintre ei nu au muncit niciodată. Majoritatea se plâng că nu sunt locuri de  muncă la ei în comună și că angajatorii nu vor să îi mai primească de la o anumită vârstă.

-Ce vârstă aveți?

-27 de ani.

-Şi, aţi lucrat, până acum, vreodată?

-Aici la noi? N-am lucrat. Nu avem locuri de muncă. Unde să lucrăm?

-La Craiova sau în altă parte aţi căutat?

-Păi n-am căutat că e foarte departe.”

-”Cum vă descurcaţi, aveţi bani?

-Nu. Nu avem, de unde să avem.”

-”Dumneavoastră cu ce vă ocupaţi?

-Cu nimica. Acas’.

-Ce vârstă aveţi?

-39.

-Nu aţi lucrat niciodată?

-Am căutat. Dacă nu găsim, unde să mergem?”

-”Am 54 de ani. Când aud de vârstă, nu se poate. Caută numai din ăştia, tineret.

-Aveţi vechime?

-Da.

-Ce vechime aveţi?

-Aproape 25 de ani”, potrivit unui reportaj realizat de către Observator.

Fără ajutor social celor care nu vor să muncească

Guvernul a hotărât să pună piciorul în prag și a luat măsuri. Dacă nu se angajează, locuitorii comunei nu vor mai primi ajutor financiar. Potrivit noilor reguli, cei care trăiesc din ajutoare sociale și refuză să se angajeze, chiar dacă ai posibilitatea, pierd banii de la stat pentru cel puțin un an.

Oficialii de la București spun că, în ultimii ani, numărul celor care sunt ajutați financiar de stat s-a redus semnificativ. Marius Budăi a precizat că în anul 2011 erau 400.000 de beneficiar de ajutor social, iar astăzi numărul lor a scăzut la 150.000.

”Mai puţini asistaţi social. Deși lupta cu sărăcia nu este ușoară și uneori pare că este în zadar, cifrele ne dau curaj: Dacă în anul 2011 aveam 400.000 de beneficiari de ajutor social, astăzi am ajuns la 150.000 și vreau să le mulțumesc tuturor celor care lucrează neobosit, zi de zi, pentru a-i scoate pe semenii lor din sărăcie.”

În momentul de față, piața muncii se confruntă cu o criză de personal. Locuri disponibile de muncă la ANOFM rămân vacante și luni de zile. În Dolj sunt disponibile acum în jur de o mie, iar numărul celor care încasează ajutorul social este de aproape 10.000.