Localitatea din județul Vrancea unde zăpadă are peste un metru, după ce a nins o noapte întreagă
Cu toate că oficial este primăvara și suntem în luna martie, iarna nu vrea să plece. În noaptea de joi spre vineri a nins atât de mult în comuna Spulber din județul Vrancea, încât localnicii s-au trezit cu zăpadă de un metru.
„Iarna și-a arătat colții la final de anotimp”
Primarul comunei Spulber spune că zăpada a fost troienită de vânt în mai multe locuri din localitate. Acesta a mai spus că în unele locuri zăpada depășește un metru. Cu toate acestea, nu au fost probleme deosebite, iar autoritățile au reușit să deszăpezească drumurile fără dificultăți.
„Iarna şi-a arătat colţii la final de anotimp. Sunt zone din localitate unde vântul bate cu putere, zăpada a troienit, astfel că stratul de zăpadă ajunge şi la un metru înălţime. Dar utilajele noastre au fost prezente în teren încă de la prima oră. Am dat o mână de ajutor participanţilor la trafic pe DJ 205 D, am asigurat transportul elevilor la şcoli şi aprovizionarea în localitate. Am acţionat cu utilajele primăriei şi cu oamenii din localitate pentru decongestionarea situaţiei”, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Spulber, Sorinel Vulcan.
Totodată, edilul a precizat că există stocuri de motorină pentru a deszăpezi în continuare drumurile comunei, dacă va mai fi necesar, dar și sare și nisip pentru a împrăștia. În Spulber se circulă în condiții de iarnă, însă niciun drum nu este blocat.
Cabană din Munții Rodnei îngropată sub zăpadă
Cabana Puzdrele din Munții Rodnei a fost îngropată sub zăpadă după ce a fost lovită de o avalanșă. Întâmplarea a avut loc în urmă cu aproape o lună, atunci când s-au înregistrat temperaturi mai mari, iar zăpadă a alunecat, de la 1.900 de metri, peste cabană. Din fericire, nu erau turiști în momentul în care clădirea a fost acoperită de zăpadă.
„Cabana e nouă, solidă, are parter şi dormitoare la etaj, iar lângă cabană sunt două heleştee cu peşti – acoperite in totalitate de avalanşă – de aproape 1.000 m lungime. Acolo în zonă sunt nişte muncitori la o altă cabană mai sus de zona afectată, care timp de aproape 30 minute au auzit un huruit grozav”, a declarat directorul Serviciului Public Judeţean-Salvamont Maramureş, Dan Benga.
O altă a avalanșă a avut loc în Valea Șuior, pe drumul forestier care vine de la Mina Șuior spre Cavnic, a mai precizat Dan Benga. Drumul a fost complet blocat, însă utilajele au intervenit și au eliberat drumul.