Localitatea celebră din România care și-a schimbat numele în perioada comunistă. Ceaușescu a considerat că era ”prea țărănesc”

de: Alexandru Denisa
20 11. 2024

România este plină de istorie fascinantă și locuri impresionante, dar unele orașe ascund povești mai puțin cunoscute. Un astfel de oraș este Zalău, situat în vestul țării, în județul Sălaj, care astăzi este locuit de mulți oameni. Însă, în timpul regimului comunist, Zalău a trecut printr-o schimbare semnificativă: numele său a fost schimbat din „Zălau” în „Zalău”. Această modificare a fost realizată dintr-un motiv oarecum surprinzător: autoritățile comuniste considerau că „Zălau” suna prea „țărănește” și au decis să adopte o variantă considerată mai „modernă” și mai „urbană”.

Povestea schimbării numelui orașului Zalău

În anii 1970, orașul care astăzi poartă numele de Zalău era cunoscut sub denumirea de „Zălau”, o denumire ce reflecta legătura sa strânsă cu tradițiile și cultura românească. Cu toate acestea, în perioada regimului comunist, această denumire era considerată „prea țărănească” de autorități.

Într-o eră în care regimul Ceaușescu își dorea să urbanizeze și industrializeze România, promovând o imagine mai modernă și cosmopolită, numele „Zălau” nu se mai potrivea cu idealurile regimului, care voia să reflecte un caracter mai „modern” al orașelor. Astfel, numele orașului a fost schimbat în „Zalău”.

Istoricul Nicolae Gudea, profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, povestește cum, în anii ’70, autoritățile comuniste l-au abordat pentru a-l ajuta la schimbarea numelui orașului Zalău.

Conform relatărilor sale, secretara prim-secretarului județean al Partidului Comunist i-a explicat că numele „Zălau” era considerat prea „țărănesc” și nu reflecta suficient statutul orașului, care se afla în plin proces de industrializare și urbanizare. Astfel, autoritățile doreau să adopte un nume mai modern, care să se potrivească cu viziunea regimului asupra dezvoltării orașelor.

În anii ’70, autoritățile comuniste, prin intermediul secretarei prim-secretarului județean al Partidului Comunist, i-au solicitat istoricului Ștefan Pascu să ajute la schimbarea numelui orașului „Zălau”. Secretara i-a explicat că denumirea „Zălau” nu corespundea viziunii regimului, fiind considerată prea simplă și ancorată în tradiție, ceea ce nu reflecta imaginea orașului aflat în plină dezvoltare industrială. În viziunea autorităților, orașul trebuia să aibă o denumire mai „modernă” și „cosmopolită”.

Localitatea celebră din România care și-a schimbat numele în perioada comunistă

Cum este orașul Zalău în prezent

Deși profesorul Pascu s-a opus inițial schimbării, susținând că „Zălau” era o denumire autentic românească, presiunea din partea autorităților a fost prea mare. În cele din urmă, modificarea a fost realizată, iar orașul din Sălaj a început să poarte numele de „Zalău”, denumire care a rămas în vigoare până în prezent.

Este remarcabil că, în ciuda opoziției unor localnici și istorici, regimul comunist a impus schimbarea numelui orașului fără a ține cont de legătura adâncă pe care „Zălau” o avea cu identitatea locală și tradițiile românești. Istoricul Nicolae Gudea comentează cu amărăciune acest moment din istoria orașului, afirmând: „Concluzia este că ignoranţa a învins românismul şi în loc să fim dintr-o localitate românească Zălau şi zălăuani, am ajuns dintr-o eroare naţionalistă, într-o localitate ungurească Zalău şi să fim zalăuan”

În prezent, Zalău este un oraș vibrant, situat într-o locație cheie din România, cunoscut pentru peisajele sale deosebite și pentru tradițiile care se păstrează cu mândrie. Datorită poziției sale favorabile, orașul beneficiază de o conectivitate bună cu alte mari orașe din țară. De-a lungul timpului, Zalău a înregistrat o dezvoltare semnificativă, atât pe plan economic cât și cultural, devenind un centru important al județului Sălaj. Astăzi, orașul găzduiește o comunitate de zeci de mii de oameni, care trăiesc și lucrează aici, bucurându-se de condiții de viață din ce în ce mai bune.