Liviu Dragnea dă o lovitură în politică. Cu cine va face o alianță surpriză

de: Ștefan R. Apostol
16 05. 2022

Indiferent că ne place sau nu să auzim asta, politica înseamnă jocuri de culise. Mergând mai departe, politica mai înseamnă și alianțe între partidele existente în spectrul politic. Alianțe făcute pentru a întări o poziție, în general. Dar, cum politica românească a devenit o struțo-cămilă, n-ar mai trebui se ne surprindă alianțele anunțate de actualele partide. Dar, că tot veni vorba, în România, în afară de defunctul PCR, au existat două partide istorice, putenice la vremea lor. Este vorba de PNȚ și PNL, amândouă fiind la vremea lor, partide cu ideologii de dreapta, cu alte cuvinte liberale. Dar cum ați reacționa dacă v-am spune că unul din partidele istorice, care din păcate nu mai are nimic din ceea ce era în trecut, anunță o posibilă alianță cu un partid de stânga? Dacă vreți să aflați despre ce este vorba, citiți în continuare.

Istoria și decăderea unuia dintre cele mai puternice partide istorice, PNȚ

În perioada interbelică, doi mari politicieni ai momentului, Iuliu Maniu și Ion Mihalache, luau decizia de a se uni într-un singur partid de dreapta, PNȚ (Partidul Național Țărănesc). Certificatul de naștere al acestui partid era semnat pe 10 octombrie 1926.

Acesta lua naștere prin fuziunea Partidului Național Român din Transilvania și Partidul Țărănesc din Vechiul Regat (Muntenia). Devenind o alternativă a mult mai titratului PNL, noul partid susținea menținerea regimului democratic-constituțional.

Au ajuns la guvernarea teritoriilor române în 1928, unde au stat până în 1931. Iuliu Maniu, care deținea la acea vreme președinția Consiliului de Miniștri, a devenit notoriu după scandalul cu Regele Carol I, ca urmare a relației acestuia cu Elena Lupescu.

Conflictul avea să ducă, în cele din urmă, la abdicarea regelui și venirea pe tron a lui Ferdinand I. A mai urmat o perioadă de guvernare, între 1932 și 1933.

În urma unor scandaluri politice, stabilimentul vremii lua decizia să scoată PNȚ-ul, și restul partidelor, în afara legii. La data de 30 martie 1938 se adoptă un decret-lege prin care toate partidele politice au fost dizolvate.

Dar după terminarea celei de-a doua conflagrații mondiale, este readus în prim-plan, PNȚ devenind partidul care s-a opus ocupației rusești în teritoriile române.

Deși controversat, și cu multe scandaluri politice, PNȚ a reușit, pentru o perioadă, să facă față ciumei roșii venite dinspre URSS. Unul din reprezentanții de seamă ai PNȚ, readus în spectrul politic după 1990, Corneliu Coposu, declara despre momentul 1945:

„În 1945, în epoca ocupației sovietice, PNȚ avea înscriși 2.125.000 de aderenți. Asta pot să confirm pentru că eu, în calitate de secretar general adjunct, mă ocupam cu evidența membrilor de partid.”

PNȚ-ul postdecembrist, devenit ulteriot PNȚCD

După cei 50 de ani de comunism, în 1990, PNȚ revenea în prim-planul politicii românești. La conducerea noului PNȚ erau Corneliu  Coposu și Ion Rațiu. Dar în timp, totul avea să se dilueze, iar PNȚ avea să devină, ulterior, declarativ cel puțin, noua formațiune PNȚCD. Noua formațiune, acum de centru-dreapta, avea să stea la guvernarea României între anii 1996-2000.

Partidul, în cadrul Conveției Democrate, avea să dea și un președinte, pe Emil Constantinescu. Astăzi, PNȚCD nu se mai regăsește în Parlamentul României. În acest moment mai au un singur europarlamentar, un primar și doar 42 de consilieri locali.

Liviu Dragnea și „APP”, anunță alianță cu PNȚCD

După ieșirea din închisoare, Liviu Dragnea și apropiații săi, anunțau crearea unei noi formațiuni politice, „APP”. Dar, având în vedere istoricul fostului politician, și anume de stânga, nu te-ai gândi că ar putea face alianță cu un partid de dreapta, sau centru-dreapta, precum PNȚCD. Culmea este că da, exact asta a fost anunțat chiar de către actualul președinte al PNȚCD, după vizita lui Dragnea la ședința BPN a PNȚCD:

„O alianță politică între PNȚCD și APP este vitală pentru România, răspunzând dezideratului celei mai mari părți a poporului român, în perspectiva alegerilor generale din 2024, de a constitui o platformă formată din partidele suveraniste autentice, au susținut Aurelian Pavelescu și Liviu Dragnea.

Alături de președintele PNȚCD Aurelian Pavelescu, Liviu Dragnea a dialogat cu membrii BNC al PNȚCD despre necesitatea creării în România a unei alianțe naționale suveraniste, obiectul dezbaterii fiind situația internă și externă.

În accepțiunea lui Liviu Dragnea, PNL și PSD și-au dat mâna într-o „Alianța a trădării naționale”, iar bătălia electorală din 2024 nu va mai fi între stânga și dreapta, ci intre suveranism și globalism, între dragoste de țară și vânzare de țară.”, se spune în comunicatul emis de PNȚCD.

La finalul ședinței, se mai spune în comnicat, Liviu Dragnea a primit și o medalie, și anume „Medalia Omagială Iuliu Maniu”. PNȚCD mai spune că „Întâlnirea lui Liviu Dragnea cu membrii biroului de conducere al PNȚCD vine pe fondul unor discuții avansate. Discuții duse de mai mult timp între PNȚCD și APP. Obiectivul este încheierea unei alianțe politice pentru alegerile din 2024.” Iuliu Maniu și Ion Mihalache s-ar întoarce în pământ la o asemenea veste!