Listele sunt aproape gata, cine va primi 1.500 de lei de la stat. Vestea aşteptată de mulţi români

de: Manolică Anca
13 07. 2023

După cum s-a stabilit printr-o ordonanță apărută luna trecută, profesorii vor primi în toamnă o primă de carieră didactică, în valoare de 1.500 de lei. Iată cine se înscrie, concret, pe această listă și la ce vor putea fi folosiți acești bani. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Primă de 1.500 de lei pentru profesori

Vești bune pentru profesorii români. Începând cu luna octombrie 2023, aceștia vor primi în fiecare an câte o primă în valoare de 1.500 de lei. Listele finale cu numele urmează a fi elaborate de inspectoratele școlare până la data de 15 iulie, conform ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie.

Legislația introduce prime atât pentru personalul didactic și cel didactic auxiliar, cât și pentru personalul nedidactic din învățământul de stat. Prin urmare, profesorii din învățământul preuniversitar și din cel superior vor primi, în toamnă, o primă de carieră didactică, însă condiția este să fi avut activitate în acest an școlar.

”Beneficiază de prima de carieră didactică cadrele didactice, didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul școlar 2022-2023 (..)

beneficiază de prima de carieră didactică cadrele didactice, din sistemul de învățământ universitar de stat, care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și personalul didactic auxiliar, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023”, se arată în ordonanță.

Citește și: Se dau bani de la stat. Românii care vor primi 10.000 de lei de la 1 ianuarie 2024

Cum va putea fi folosită această sumă de bani

Prima de carieră didactică, care are o valoare nominală de 1.500 de lei net, se va acorda într-o singură tranșă în luna octombrie și va putea fi folosită, în anul școlar 2023-2024, pentru:

  • cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • cheltuieli pentru echipamente IT;
  • cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Important! Acești bani se vor acorda și pentru următorii ani școlari sau universitari, respectiv până în anul școlar/ universitar 2026-2027.

„Au apărut modele de cereri. Nu au nicio legătură (..) Nu trebuie să completeze nimic. Ceea ce circulă în momentul de față este o greșeală.

Ordonanța de urgență specifică foarte clar: listele cu beneficiarii sunt înaintate de unitățile de învățământ și inspectoratele școlare către minister (Ministerul Educației – n.red), iar ministerul dă mai departe către MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – n.red). Nu trebuie să completeze salariatul ceva. Salariatul n-are niciun termen. (…)”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, pentru Edupedu.ro.

Citește și: Ce vouchere primesc elevii și în vacanță. Când vor intra banii, de fapt