Lista turnătorilor de la securitate din sânul BOR. Duhovnicii români care l-au vandut până și pe Dumnezeu

de: Emanuela Pană
21 04. 2020

Arhivele Securității scot la iveală detalii șocante. Dintre turnătorii regimului comunist au făcut parte chiar și lucrătorii Domnului, atât preoții de rang comun, cât și înalții prelați. Vezi lista celor ce l-au vândut până și pe Dumnezeu.

Turnătorii din sânul BOR

Cu toate că au înșelat încrederea enoriașilor, cât și credința în Dumnezeu, unii dintre trădătorii regimului comunist fac parte și astăzi din sânul Bisericii Ortodoxe Române, în timp ce alții s-au răspopit, au intrat în politică, și au eșuat.

Lista turnătorilor cu sutană:

  • Suceava. ÎPS Pimen, spion al Securităţii în SUA, Germania şi Israel. Unul dintre cei mai cunoscuți ierarhi ai BOR, arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților, a fost și unul dintre turnătorii la Securitate, lucru confirmat chiar și de o decizie definitivă a ICCJ din anul 2012. Acesta furniza informații despre colegi și unii membri din Diaspora, în momentul în care se afla într-o misiune în Occident, fiind trimis al Bisericii.
  • Timișoara. Mitropolitul Corneanu, singurul ierarh care s-a căit de colaborarea cu Securitatea. Potrivit rezoluției CNSAS, Nicolae Corneanu a colaborat cu poliția politică de pe vremea regimului comunist, oferind, între anii 1950 și 1988, informații cu privire la „dușmanii poporului“. „Subsemnatul Corneanu Nicolae îmi iau următorul angajament: de a informa organele Securităţii din Timişoara despre eventualele întâmplări cu caracter subversiv îndreptate împotriva regimului de democraţie populară din RPR, atât despre cei din Mitropolie, cât şi despre organizaţii subversive legionare. La fel îmi iau angajamentul că nu voi divulga nimănui prezentul angajament dat sub semnătură organelor securităţii“, nota actualul mitropolit în contractul semnat cu Securitatea, conform adevarul.ro.
  • Vrancea. Epifanie Norocel, „persoană de sprijin“ a Securităţii comuniste. Fostul arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, Epifanie Norocel, se numără și el printre turnătorii regimului comunist. Ba mai mult, acesta a făcut parte din tagma preoților care au pactizat cu Securitatea comunistă până la moarte (decedat în ianuarie 2013), potrivit unui raport al Serviciului Român de Informaţii (SRI) din 1991.
  • Bistrița. Preotul-politician Ioan Aurel Rus. Se vehiculează că mai mulți preoți din Bistrița-Năsăud au colaborat cu Securitatea. Printre aceștia se numără și preotul şi profesorul universitar, Alexandru Moraru, și politicianul răspopit, Ioan Aurel Rus.

Duhovnicii care l-au vandut până și pe Dumnezeu

Din păcate, lista „sfinților“ turnători nu se oprește aici. Ea mai cuprinde și următoarele nume: Ștefan Roșu din Cluj (care, cu toate că a fost colaborator al Securității, a cerut despăgubiri de 100.000 de euro de la statul român pentru perioada în care a fost închis pe timpul regimului comunist, urmând ca apoi să renunțe la bani); Andrei Andreicuț din Alba (care a declarat că a fost nevoit să semneze acordul cu securiștii, având numele de cod: „Ionică“); dar și Arhimandritul Ştefan Guşă din Vaslui, pe numele de cod „Movileanu“, care a mărturisit încă din 2006 că în perioada comunistă a semnat un angajament de colaborare cu fosta Securitate.

Vezi numele trădătorilor din sânul BOR

Să nu uităm de preoții: Gheorghe Ţurcaş din Zalău, de Vladimir Petercă din Iași, ori protopopul Dorel Rusu din Bihor, toți colaboratori ai Securității lui Ceaușescu.