04 sept. 2020 | 15:59

Lista țărilor care au restricții pentru România. Avem nevoie de test negativ dacă vrem să mergem în vacanțe

Știri generale
Lista țărilor care au restricții pentru România. Avem nevoie de test negativ dacă vrem să mergem în vacanțe
Lista țărilor care au restricții pentru România. Avem nevoie de test negativ dacă vrem să mergem în vacanțe

În contextul pandemiei, numeroase state europene restricționează circulația românilor pe teritoriul lor. Astfel, multe dintre ele impun izolarea la intrarea în țară, altele cer teste de coronavirus negative, iar altele interzic cu totul intraea. Iată lista acestora, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Lista țărilor care au restricții pentru România

Polonia  

Polonia a introdus din data de 2 septembrie România pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, iar zborurile au fost suspendate până la data de 15 septembrie, când situația epidemiologică va fi reevaluată. Zborurile tip charter vor fi permise în continuare. De asemenea, vor mai fi permise și zborurile organizate la cererea sau cu acordul Guvernului polonez, zborurile umanitare, medicale, militare poloneze și străine.

Belgia

Belgienii au inclus România din data de 26 august în zona roșie. Toate persoanele care sosesc acolo trebuie să stea în autoizolare și să facă un test PCR pentru depistarea coronavirusului. Testul se face după sosirea în Belgia, la un laborator acreditat. Călătorii sunt rugați să țină cont de instrucțiunile autorităților belgiene despre testare și autoizolare prin e-mail/sms, în urma completării unui formular de călătorie. Excepție fac cei care nu călătoresc pe cale aeriană sau navală și care stau mai puțin de 24 de ore în Belgia sau care au stat mai puțin de 48 de ore în afara Belgiei, înainte să se întoarcă.

Germania

Din 20 august, Germania a introdus pe lista zonelor cu risc epidemiologic crescut județul Vâlcea, iar Ialomița, Mehedinți și Timiș au fost retrase din acea categorie. Alătiri de București, alte 15 județe ale României se află oe lista zonelor de risc. Este vorba de Argeş, Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Ilfov, Neamţ, Prahova, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

Cei care vin din aceste județe trebuie să prezinte un test negativ de coronavirus, făcut cu cel mult 48 de ore înainte de sosirea în Germania sau să se supună testării, gratuit, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosire. În cazul neprezentării testului, autoritățile germane pot refuza intrarea sau pot dispune autoizolarea. Testarea este obligatorie. Măsura autoizolării nu se va impune la cei care prezintă un test negativ, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de sosirea în Germania. Dacă testul e efectuat la momentul sosirii, autoizolarea se face până la primirea rezultatului.

Elveția

Din data de 8 august, cei care intră pe teritoriu elvețian și care s-au aflat pe parcursul ultimelor 14 zile în România trebuie să intre în carantină la domciliu sau în altă locație, pentru 10 zile. Autoizolarea nu poate fi întreruptă de un test negativ al infecției cu coronavirus.

Cehia

Din 3 august, Cehia a introdus România pe lista roșie. Românii care merg în Cehia pot să intre pe teritoriul țării fără a justifica scopul călătoriei, dar după intrare trebuie să-și anunțe sosirea la DSP pe raza căreia se află locul de reședință declarat. Să se supună apoi, pe propria cheltuială, testării anti-Covid.

Austria

Din 1 august, Viena a decis reluarea zborurilor directe între România și Austria. MAE recomandă cetățenilor români consultarea companiilor aaeriene pentru informații suplimentare despre programul zborurilor. Accesul este permis dacă persoanele respective prezintă un test negativ de coronavirus, nu mai vechi de 72 de ore, atestat printr-un certificat în limba engleză sau germană. În lipsa testului, persoanele și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să stea în izolare la domiciliu, într-o locație adecvată, imediat după intrarea în Austria. Costurile sunt suportate de persoana în cauză. Dacă testul făcut pe periaoda izolării este negativ, izolarea instituită pe perioada celor zece zile se suspendă. În cazul în care cetățeanul străin nu poate prezenta testul negativ sau dovada unei cazări adecvate, nu i se va permite intrarea. Prevederile se aplică inclusiv pentru turiștii români.

Cipru

Condițiile celor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, clasificate pe categoriile A (pentru care nu se solicită prezentarea unui test negativ covid), B (risc mediu, prezentarea unui test covid) și C (accesul permis numai cu îndeplinirea anumitor condiții). România este inclusă în categoria C, iar românii sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, vreme de 14 zile, iar călătoriile în scop turistic nu sunt permise.

Grecia

Măsura este de a prezenta un test negativ de covid, efectuat cu maximum 72 de ore înainte, celor care intră pe teritoriul Greciei pe cale terestră și maritimă, prin toate punctele de tercere a frontierelor cu statele vecine. Măsura nu se mai aplică în cazul minorilor cu vârsta de până în zece ani. În ce privește accesul care sosesc în Grecia din România pe cale aeriană, și acestea trebuie să prezinte un test negativ covid, cu maximum 72 de ore de la momentul intrării în Republica Elenă.

Italia

Din 24 iulie, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat România în ultimele 14 zile sunt supuse autoizolării și supravegherii medicale pentru 14 zile. Italienii au decis prelungirea acestor măsuri până în 7 septembrie. În cazul celor care sosesc din România, ei trebuie să prezinte transportatorului sau forțelor de poliție o declarație pe proprie răspundere, în care să specifice locul de autoizolare și supraveghere sanitară, mijlocul privat prin care vor ajunge la adresă și un număr de telefon la care să fie contactați în această perioadă. Cei care la sosirea din România în Italia cu un mijloc de transport în comun nu pot să se deplaseze cu un mijloc de transport privat la adresă de autoizolare, indicată în declarația pe proprie răspundere, trebuie să efectueze carantina într-o locație stabilită de Protecția Civilă, pe propria cheltuială. Ele trebuie să comunice apariția unor eventuale simptome de covid DSP-ului. Cei care ajung în Italia cu un mijloc de transport privat sunt obligați să comunice imediat propria intrare pe teritoriul italian Departamentului de Prevenție din cadru Direcței de Sănătate Publică locală. Persoanele vor fi supuse măsurii de supraveghere sanitară și de izolare la domiciliu pentru 14 zile, la adresa comunicată DSP-ului și să semnaleze apariția unor eventuale simptome de coronavirus.

Bosnia și Herțegovina

Din 16 iulie, cetățenilor din UE, inclusiv românilor, le este permisă intrarea în țară cu condiția prezentării unui test negativ covid efectuat în ultimele 48 de ore, anterior momentuui intrării în Bosnia și Herțegovina. Regimul de tranzit rămâne neschimbat, nefiind necesară prezentarea certificatului medical solicitat în cazul șederii. Astfel, cetățenii români pot tranzita Bosnia și Herțegovina numai cu scopul revenirii în România/în statul de reședință, cu condiția să nu se cazeze/să înnopteze. Tranzitul în scop turistic este permis doar pe coridorul Neum (Croaţia-Bosnia şi Herţegovina-Croaţia).

Danemarca

De la începutul lui august, Danemarca a inclus România în lista ”țărilor închise”, alături de Bulgaria, Luxemburg și Spania. Cei din România pot să meargă în Danemarca doar dacă au un motiv întemeiat, muncă, studii etc. Cei caare vin în Danemarca pentru un motiv întemeiat, pot veni fără prezentarea unui test negativ covid. În cazul în care aceștia prezintă simptome clare de infecție (tuse seacă, febră etc) autoritățile daneze pot refuza intrarea. Cetățenilor români cu drept de ședere în Danemarca li se recomandă carantină pentru 14 zile la întoarcerea din România. De la 1 august, nu li se mai permite cetățenilor români intratrea în Danemarca în scop turistic.

Estonia

Cetățenii din UE în care incidența de infectare cu noul coronavirus, în ultimele două săptămâni, este mai mare de 16 la 100.000 de locuitori, sunt obligați să stea în autoizolare vreme de 14 zile. În perioda 31 august-6 septembrie, cetățenii români care vin în Estonia sunt obligați să se autoizoleze 14 zile.

Federația Rusă

De la 1 august, Rusia a început redeschiderea frontierelor aeriene, însă pentru România nu există încă un termen concret pentru redeschiderea frontierelor.

Finlanda

S-a dispus extinderea parțială a controlului la frontierele interne și restricționarea traficului de frontiere externe a Republicii Finlanda până la 8 septembrie 2020. Restricțiile la intrare vor continua în ce privește traficul dintre Finlanda și România.

Irlanda

Cetățenii români care călătoresc în Irlanda direct din Romînia sau dintr-unul dintre statele care nu sunt incluse în lista țărilor exceptate de la restricțiile de călătorie sunt obligați la autoizolare, timp de 14 zile. Estonia, Finlanda, Grecia, Groenlanda, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Slovacia şi Ungaria sunt exceptate de la măsura autoizolării.

Islanda

Aici se aplică măsura de carantină obligatorie sau izolare la domiciliu pentru 14 zile. Cei care doresc să evite carantina/izolarea la domiciliu și sosesc pe Aeroportul Internațional Keflavik și alte aeroporturi și porturi internaționale pot opta pentru efectuarea unui test covid. Fiecare testare costă aproximativ 70 de euro, dacă este solicitată și achitată la punctul de trecere a frontierei și aproximativ 57 de euro dacă este solicitată și achitată online, în avans cu cel puțin 24 de ore înainte de efectuarea călătoriei. Cei care sosesc în afara programului de lucru, zu un zbor necomercial, pot solicita să fie testați contra 191 de euro.

Letonia

Letonia menține o serie de restricții, inclusiv pentru români. Cel puțin până la data de 13 august, românii trebuie să se autoizoleze pentru 14 zile după sosire. În plus, toți călătorii, inclusiv rezidenții permanenți ai Letoniei, care au venit din țări în care numărul de cazuri de coronavirus în ultimele 14 zile depășește 16 la 100.000 de locuitori, trebuie să stea în autoizolare, pentru 14 zile.

Lituania

Cetățenii români care sosesc în Letonia în perioada 29 august – 4 septembrie trebuie să stea în autoizolare 14 zile de la intrarea în Lituania. Pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai statelor ce depășesc 16 cazuri la 100.000 de locuitori este obligatorie autoziolarea de 14 zile.

Muntenegru

Muntenegru a inclus România pe lista roșie, așadar se impune măsura autoizolării. Este permis însă tranzitul pentru persoanele din din state cu rata de cazuri active de peste 25 la 100.000 de locuitori, fără posibilitatea opririi în Muntenegru. Se recomandă cetățenilor români ca accesul în Muntenegru să se facă în baza pașaportului valabil, pentru a dovedi datele de intrare/ieșire și să tranziteze Serbia fără opriri.

Norvegia

Din 15 iulie este permisă intrarea cetățenilor români pe teritoriul norvegian cu menșiunea că trebuie să stea în autoizolare timp de 10 zile după sosire. cei care nu au rezidență permanentă în Norvegia trebuie să prezinte la sosire documente din care să rezulte șederea continuă, pe durata a 10 zile, la o adresă din Norvegia sau rezervare de cazare/aranjament de închiriere a unui spațiu. Aceste cerințe sunt pentru persoanele a căror ședere în Norvegia este mai scurtă de 10 zile.

Regatul Țărilor de Jos

Din 9 iulie, cetățenii care se deplasează din România în Olanda trebuie să stea în autoizolare la domiciliu 14 zile. Autoritățile recomandă turiștilor europeni efectuarea vacanțelor în special în afara sezonului, evitarea locurilor aglomerate și deplasarea cu mașina personală, bicicleta sau pedestru.

 Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Românii care călătoresc în Marea Britanie din România sau dintr-unul dintre statele care nu sunt incluse în list statelor exeptate de la restricții sunt obligați să stea în autoizolare 14 zile. Începând cu data de 10 iulie, persoanele care călătores din statele Andorra, Antigua şi Barbuda, Aruba, Australia, Republica Austria, Bahamas, Barbados, Regatul Belgiei, Insula Bonaire, Republica Cehă, Republica Cipru, Republica Croaţia, Republica Coreea, Curaçao, Regatul Danemarcei, Republica Dominicană, Republica Elenă, Republica Franceză, Polinezia Franceză, Insulele Feroe, Republica Finlanda, Republica Insulelor Fiji, Republica Federală Germania, Grenada, Groenlanda, Guadelupa, R.A.S. Hong Kong, Republica Italiană, Republica Islanda, Jamaica, Japonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat de Luxemburg, R.A.S. Macao, Republica Malta, Republica Mauritius, Principatul Monaco, Regatul Norvegiei, Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Republica Polonă, Réunion, Republica San Marino, Republica Serbia, Republica Seychelles, Regatul Spaniei, Regatul Suediei, Saint-Barthélemy, Saint Eustatius şi Saba, Saint Kitts şi Nevis, Saint Lucia, Saint Pierre şi Miquelon, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Trinidad şi Tobago, Republica Turcia, Ungaria, Vatican, Republica Socialistă Vietnam sunt exceptate de la măsura autoizolării. În plus, persoanele care călătoresc în Anglia din Republica Irlanda, Insulele din Canalul Mânecii, Insula Man şi cele 14 teritorii britanice de peste mări sunt exceptate de la măsura autoizolării.

Republica Moldova

Este interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor care vin din țări clasificate ca fiind din zone roșii, precum România, însă cu următoaarele excepții: membri de familie ai cetățenilor Republicii Moldova, a persoanelor care au viză de șederel lungă, permis de ședere sau document echivalent persmisului de ședere eliberat de autorități. A persoanelor care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau alt document echivalent, a membrilor ai misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldoca, ai organizaţiilor/ misiunilor internaţionale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar. A persoane în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare. De asemena, itinerariul tranzitării va fi stabilit de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, persoane care călătoresc din motive de sănătate și umanitare, lucrătorii transfrontalieri.

Slovacia

Se recomandă izolarea la reședința temporară și să facă un test RT PCR pentru covid-19 în Republica Slovacă, după a cincia zi de ziolare. Dacă testul este negativ, își pot continua sejurul.

Ungaria

Din 1 septembrie, cetățenii străinu nu pot intra în Ungaria fără scop de ședere, cu excepția situațiilor care fac obiectul unei derogări. MAE precizează că autoritățile ungare permit accesul în Ungaria pentru maximum 24 de ore pentru cetățenii statelor vecine cu Ungaria, pe o rază de mazimum 30 de kilometri de la frntieră. Lucrătorii sezonieri români pot intra pe teritoriul Ungariei cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliței un formular electronic cu datele de identificare ale acestora, spune avocatnet.ro.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Capital.ro
Pizza cu puține calorii, rețetă rapidă și ușoară. O poți consuma fără grija kilogramelor în plus
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro