Lista produselor care se scumpesc de la 1 ianuarie 2024. Veştile nu sunt deloc bune pentru români

de: Sabina Anastasia
06 09. 2023

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat ce produse se vor scumpi începând cu data de 1 ianuarie 2024. Termenul ar putea să varieze, în funcție de momentul aprobării noilor reglementări. Află în rândurile de mai jos ce se va întâmpla cu TVA-ul la alimente și medicamente.

Marcel Boloș, despre creșterea TVA-ului

În ultimele săptămâni, în coaliția de guvernare au existat tot felul de dezbateri privind situația economică a țării, majorarea prețurilor, a taxelor și a impozitelor și altele. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a venit cu noi informații privind acordurile la care au ajuns partidele de la conducerea țării.

Produsele alimentare și medicamentele nu se vor scumpi. TVA-ul va rămâne același, potrivit oficialului liberal, care a explicat că o altă măsură la acest capitol ar reprezenta o catastrofă pentru ambele partide aflate la guvernare – și pentru PNL, și pentru PSD -, fiindcă afectează direct populația.

Prioritatea principală a reprezentanților Guvernului a fost protejarea oamenilor și a mediului de afaceri, a susținut Marcel Boloș. Acesta a insistat asupra ideii că nu va exista cota de TVA peste 19 la sută, România fiind printre puținele țări din UE care au cea mai redusă astfel de cotă.

Chiar dacă alimentele și medicamentele nu vor prezenta majorări de prețuri începând cu anul viitor, există o serie de produse la care se vor sesiza scumpiri. Modificările ar urma să fie aplicate de la 1 ianuarie 2024, însă termenul ar putea să se modifice în funcție de momentul aprobării regulilor.

Ce produse se vor scumpi din anul 2024

TVA-ul se va mări – nu la alimente sau medicamente, ci la alte produse. Panourile fotovoltaice se află pe lista celor care vor suferi majorări de prețuri. Taxa va fi majorată de la 5 la 9 la sută. Schimbarea ar urma să fie aplicată tot de la data de 1 ianuarie 2024.

Va crește TVA-ul și la cluburi, săli de sport și în cazul festivalelor, potrivit lui Marcel Boloș, de la 5 la 19 la sută. În cazul industriei HoReCa, taxa rămâne aceeași, de 9 la sută.

„În situația cluburilor, dacă TVA-ul nu mai este de 5%, ci 19%, presupun că nu este o nenorocire”, s-a exprimat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, potrivit Digi24.

Și în cazul produselor bio-tradiționale, TVA-ul va crește de la 5 la 9 la sută. La energia termică, rămâne de 5 la sută, pentru ca populația să nu fie afectată în plin sezon rece de scumpiri la astfel de servicii. Acesta ar fi motivul pentru care nu s-a mărit TVA-ul nici la lemnele de foc.