Lidl România, reacție de ultim moment după ce au fost găsite produse cu salmonella. Ce a anunțat retailerul
Controalele ANPC în mai toate marile magazine au continuat și perioada care a trecut, astfel că au fost descoperite produse infectate cu salmonella în rețeaua Lidl România, care a avut o reacție de ultim moment.
ANPC a descoperit produse contaminate cu salmonella
În luna martie, conform unui comunicat emis de ANPC, în urma controalelor efectuate în mai multe magazine ale retaileerului german Lidl, inclusiv într-unul din magazinele din Focșani, inspectorii aveau să găsească la vânzare multe produse după ce s-a găsit carne de pui cu salmonella.
Cantități importante ale acestui produs au fost descoperite și în alte lanțuri de magazine, precum Penny și Metro, fiind vorba de un anume tip de bacterie, Salmonella Infantis.
Lidl România, reacție de ultim moment
După controalele ANPC, se lua decizia de a retrage aceste loturi de produse din rafturi, dar reprezentanții retailerului aveau să emită un comunicat în care prezintă situația din punctul de vedere al retailerului, cu privire la produsele contaminate de pui cu Salmonella Intantis:
„În data de 18.03.2024, în urma controlului din magazinul nostru din orașul Focșani, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Vrancea a prelevat probe din mai multe produse din carne de pui.Potrivit buletinului de analiză din 29.03.2024, comunicat către compania noastră astăzi, 02.04.2024, a rezultat că o parte dintre probele prelevate au fost contaminate cu Salmonella Infantis.
(…) Legislația în vigoare, respectiv Ordinul Președintelui ANSVSA nr.35/2016, modificat prin Ordinul Președintelui ANSVSA nr. 66/2022, menționează că, în cazul depistării altor tipuri de Salmonella spp, cu excepția Salmonella Enteritidis și/sau Salmonella Typhimurium, produsele din carne de pui proaspătă nu sunt supuse restricțiilor sanitar veterinare. Legislația are în vedere faptul că celelalte tipuri de Salmonella, inclusiv Salmonella Infantis, sunt distruse prin tratamentul termic al produsului.
În aceeași linie sunt și prevederile legislației din Uniunea Europeană, respectiv Regulamentul nr. 2160/2003 privind controlul Salmonellei și al altor agenți zoonotici specifici, prezenți în rețeaua alimentară și Regulamentul nr. 200/2012 privind un obiectiv al Uniunii de reducere a Salmonella Enteritidis și Salmonella Typhimurium la efectivele de pui de carne, astfel cum se prevede în Regulamentul nr. 2160/2003.”, a transmis Lidl Româna, ca reacție la controalele ANPC.
Există mai mult de 2.000 de tipuri de salmonella
Există peste 2.000 de tipuri de salmonella, iar salmonella infantis este considerată a fi printre cele mai virulente, provocând frecvent îmbolnăviri la om și răspândindu-se rapid în ferme. Această tulpină a devenit bine stabilită în unele părți ale industriei avicole din UE.
Șefii din domeniul sănătății animalelor sunt îngrijorați de orice răspândire a bolii în industria avicolă și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tulpinile de „superbacterii”, care sunt mai mortale. Cele mai recente date de sănătate publică disponibile sugerează că aproximativ 400 de persoane au fost infectate cu salmonella infantis în 2019 și 2020, deși cifra reală ar putea fi mult mai mare, deoarece nu fiecare caz este raportat.