Lidl, Kaufland și Mega Image, amenzi uriașe din partea ANPC. Cele mai mari sancțiuni din istorie

de: Andreea Vînătoru
20 03. 2022

ANPC a făcut ravagii la mai multe supermarketuri mari din țară! Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a găsit numeroase nereguli în urma controalelor și a dat amenzi usturătoare. Vizate au fost magazinele Lidl, Kaufland și Mega Image.

Marii retaileri s-au trezit la ușă cu inspectorii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). În urma controalelor, amenzile au fost destul de însemnate.

Sancțiuni drastice pentru marile supermarketuri din țară

„Am continuat acțiunile de control în liniștea demnă de drama pe care Ucraina o trăiește. Și noi alături de ea. Am tăcut din respect, dar am continuat acțiunile din același respect: pentru cetățenii noștri, consumatori europeni! Avem deja rezultate pozitive!

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), structura asociativă a marilor retaileri, a hotărât să înceapă o evaluare a pieței și să demareze, împreună cu ANPC, un nou tip de abordare! Până atunci, noi suntem aici să protejăm consumatorii, chiar dacă asta poate părea o atitudine prea dură pentru cei obișnuiți cu autorități mai puțin ferme”, a transmis Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Ce nereguli au găsit inspectorii ANPC

Între 23 februarie și 4 martie 2022, lanțurile de magazine Lidl, Kaufland și Mega Image au fost amplu controlate de ANPC. În toate trei au fost găsite nereguli care constau în comercializarea a diverse produse alimentare fără informații privind data și ora deschiderii ambalajului și lipsa afișării alergenilor pe etichetele unor produse alimentare, comercilizarea produselor în afara datei durabilității minimale și comercializarea unor produse congelate neconforme (alimente cu culoarea modificată sau cu acumulări mari de gheață în ambalaj.

Amenzile aplicate au fost în valoare totală de 3,9 milioane lei. Mai mult de atât, ANPC a dispus și oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor alimentare cu deficiențe. Pe deasupra, alte propuneri au fost închiderea temporară a unității, pe o durată de cel mult 6 luni, iar 30 de propuneri au avut în vedere încetarea practicii incorecte.