Leul, la pământ. Este devastator pentru România ce se va întâmpla cu un euro în 2021
Sondajul Asociației CFA România, care a fost făcut printre cei 250 de membri ce dețin titlul de Chartered Financial Analyst, anunță previziuni sumbre pentru țara noastră, iar situația este dezstruoasă îndeosebi în ce privește cursul valutar.
Leul, la pământ!
Astfel, leul urmează a se deprecia, cursul mediu al leului pentru finalul lunii ianuarie este de 4,9 lei/euro, iar în iulie anul 2021 ar putea fi de 4,95 lei/euro. Aceste previzuni sumbre cauzate de pandemia de coronavirus sunt anunțate în sondajul Asociației CFA România, un sondaj făcut printre cei 250 de membri ce dețin titlul de Chartered Financial Analyst.
Impactul pandemiei va dura până în vara anului 2021, deficitul bugetar pentru 2020 este estimat la 8,3%, creșterea economică pe anul acesta este de -4,4%, iar șomajul ar putea urca la 7%.
Sectoarele care sunt afectate vor avea nevoie de timp pentru a se putea recupera și puțini sunt analiștii care confirmă forma ”V” a recuperării economiei, care este invocată de către autorități.
Membrii Asociației CFA România activează pentru instituții de reglementare, instituții bancare, instituții supranaționale, firme de asigurări, de intermediere de valori mobiliare, fonduri de pensii, învățământ etc.
De menționat este că în luna iulie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut față de luna precedentă cu 3,8 puncte, până la 30,3 puncte, iar această evoluție s-a datorat ambelor componente ale indicatorului.
Prin urmare, Indicatorul condițiilor curente a scăzut față de luna precedentă cu 2,2 puncte, până la valoarea de 19,9 puncte față de aceeași lunp a anului anterior. Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 36,5 puncte. De asemneam indicatorul anticipațiilor a scăzut în luna iunie cu 4,6 puncte până la valoarea de 35,6 puncte, față de aceeași lună a anului anterior.
Se anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni
Cât privește cursul de schimb euro/ron, 95% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de șase luni este de 4,9022, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9582.
De asemenea, rata anticipată pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 2,70%. Conform sondajului, durata impactului economic al cornaviruslui se va resimți până în trimestrul al doilea din următorul an.
Cât privește modul de revenire al economiei, există două opinii majoritatare, cu procent de 31%, și aume, revenirea în W și revenirea de forma unui semn ”radical”, însemnând că se va recupera rapid o parte din scăderea economică, iar recuperarea ceilalte părți va fi una lentă.
Respondenții au mai fost întrebați ce măsuri trebuie luate pentru ieșirea din criză, iar ei au indicat investiții în infrastructură, educație, sănătate, în tehnologie și digitalizare, dar și o mai bună absorbție a fondurilor europene și îmbunătățirea eficienței parteneriatelor public-private.