Legumele care nu trebuie tăiate toamna din grădină. Rezistă toată iarna, iar anul viitor vei avea o recoltă de vis

de: Stan Nicu
15 09. 2023

Grădinarii cu experiență au dezvăluit ce trebuie să facă cei care au grădini în propriile curți. Așadar, care sunt legumele care nu trebuie tăiate toamna din grădină. Acestea rezistă toată iarna, iar anul viitor vei avea o recoltă de vis.

Ce legume poți să lași în grădină peste iarnă

Toamna, când aproape întreaga recoltă este recoltată, nu vă grăbiți să depozitați unele legume. Unele culturi de rădăcină și verdețuri pot să rămână în grădină.

Morcovii, daikonul, napii, țelina rădăcină, precum și prazul și alte culturi verzi pot fi lăsate în siguranță în iarnă. Pe tot parcursul toamnei, aceste legume sunt consumate, iar apoi pot fi săpate sau adunate după ce zăpada se topește.

Pentru o bună conservare a rădăcinilor acestor plante, paturile trebuie acoperite. Până la sfârșitul toamnei, se îndepărtează treptat, iar restul se acoperă cu ramuri de molid, tăind înainte vârfurile.

De asemenea, se toarnă un strat deasupra, până la 15 cm, de așternut de frunze și paie. Pătrunjelul, țelina și magul iernează excelent în paturi. Astfel, la începutul primăverii, va fi posibilă colectarea unei noi culturi de vitamine sănătoase și hrănitoare.

Paturile cu ierburi și praz sunt stropite cu pământ, dar puteți și mulci cu humus, al cărui strat ar trebui să fie de minim 10 centimetri.

Ierburile condimentate suportă cu ușurință înghețul și pot crește pe site până la 5 ani. În cazul în care nu recoltați în primul an după plantare, atunci primăvara puteți tăia verdețuri vitaminice pentru salate, supe sau preparate din carne.

Beneficiile incredibile ale prazului

Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt beneficiile banalului praz. Este foarte indicat pentru sănătate.

”Prazul este o legumă cu un conținut mare de fibre, atât solubile (pectine) cât și insolubile (celuloză). Fibrele solubile dau o consistență gelatinoasă preparatelor cu praz și reduc absorția intestinală de zahăr și colesterol. Fibrele insolubile ameliorează constipația dar pot provoca indigestie și balonare la persoanele cu sensibilitate digestivă”, a amintit Mihaela Bilic, medic nutriționist.

Citește și: Care sunt fructele care îngrașă

De asemenea, țelina are multe beneficii pentru organismul uman. Fie cî o folosim la prepararea supelor, a ciorbelor sau în alte preparate, înainte de orice este bine să știm ce beneficii miraculoase are țelina pentru sănatatea noastră.

Beneficiile țelinei

– frunzele de țelină conțin vitamina A, iar rădacina este bogată în vitamina B1, B2, B6, acid folic si vitamina C.

– rădăcina de țelina conține minerale importante pentru organism: potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, sodiu, dar si aminoacizi.

– țelina este bogată în fibre și este recomandată în curele de slăbire.

– potrivit medicului nutritionist Mihaela Bilic, țelina are efect diuretic, datorită substanțelor sale nutritive, ameliorează simptomele poliartritei reumatice și scade tensiunea.