Legumele care nu trebuie congelate. Îşi pierd nutrienţii şi gustul, spun specialiştii

de: Andreea Vînătoru
11 12. 2023

Multe gospodine preferă să pună multe alimente la congelat cu scopul de a se folosi de ele pentru o perioadă mai îndelungată. Totuși, specialiștii susțin că anumite legume nu trebuie congelate sub nicio formă, pentru că îşi pierd nutrienţii şi gustul. Iată care sunt acestea!

Legumele pe care să nu le băgați la congelator

Congelatorul este de mare ajutor în gospodărie, ținând cont că face posibilă păstrarea pe termen lung a alimentelor. Există, însă, produse care nu pot fi congelate, pentru că îşi schimbă calităţile nutritive și gustul.

Conform experților, anumite legume nu ar trebui congelate. Astfel, structura lor este distrusă prin îngheţare şi ca urmare a acestui proces, devin apoase şi îşi pierd savoarea, dar şi mineralele și vitaminele B şi C. Așadar, trebuie să fim foarte atenți ce punem în congelator. Mai jos am întocmit o listă a legumelor pe care să nu le puneți niciodată la congelator!

Își pierd textura și aroma

Legumele bogate în apă, precum ţelina, castraveţii, salata verde, ridichile și roșiile, nu ar trebui niciodată congelate deoarece atunci când le scoatem de la congelator este își vor pierde textura, mineralele, dar și aroma. În această categorie mai intră și roșiile, dar și verdeața. Ele pot fi ținute într-un sertar al frigiderului.

Citește și: Alimentele pe care să nu le congelezi niciodată. Mulți oameni fac această greșeală

Alte legume pot fi congelate fără probleme, pentru că nu-și vor strica textura: broccoli, porumb, spanac, ardei roşu, fasole verde, conopidă, sparanghel, dovleac, mazăre.

Ce alimente rezistă mult la congelator

În schimb, unele alimente pot fi păstrate la congelator o perioadă bună de timp, precum:
  • pâinea – poate fi ținută la congelator până la o lună
  • cozonacul și prăjiturile fără creme sau glazuri – pot fi ținute la congelator până la 6 luni
  • peștele – poate fi ținut la congelator doar dacă este foarte proaspăt, timp de 6 luni
  • carnea – carnea de porc, pasăre sau vânat se ține până la 9 luni, cea de vită și miel până la un an
  • fructe – atunci când sunt coapte, dar încă tari sau în formă de piure dacă sunt prea congelate
  • lactate și unt – până la 6 luni
  • ouă – se pot congela doar albușurile timp de 5-6 luni.

Citește și: 10 alimente pe care nu ar trebui să le ţii la frigider. Îşi pierd calităţile şi gustul astfel