Leguma pe care românii „se bat” la piață. A devenit cea mai căutată după scumpirile din ultimul an

de: Bișinicu Andreea
26 02. 2022

În România, foarte multe produse au suferit scumpiri drastice, în ultima perioadă. Pe de altă parte, există anumiți comercianți care nu au mărit prețurile legumelor, oferindu-le românilor tarife accesibile. Ce legumă a devenit preferata românilor, alimentul pe care toți se „bat” în piețe, pentru a cumpăra kilograme întregi.

Cartoful a devenit cea mai populară legumă printre români

Recent, Institutul Naţional de Statistică a publicat un raport referitor la situaţia creşterilor de preţuri înregistrate în ultimul an. Potrivit statisticilor, gazele naturale, uleiul comestibil, cartofii şi combustibilii s-au scumpit cel mai mult în ultimul an.

În comparație cu luna februarie, transportul aerian, gazele naturale şi energia termică au înregistrat cele mai mari creșteri tarifare.

În perioada ianuarie 2021 – ianuarie 2022, preţurile gazelor naturale au urcat alarmant cu un procent de 60,99%, în timp ce uleiul comestibil s-a scumpit cu 25,76%. Cartofii se comercializează la un preț mai ridicat cu 25,67, iar combustibili costă cu 24,45% mai mult.

Vorbind despre produsele alimentare, în afară de cartofi şi ulei, creşteri mari au mai fost înregistrate şi la ulei, slănină, grăsimi, creșteri de 23,87%, şi mălai, cu 17,02% mai mult față de 2021.

În ciuda acestor cifre îngrijorătoare, negustorii spun că nu au crescut prețurile, iar cartofii au devenit cele mai cumpărate legume din piețele din România.

„De 15 ani e preţul ăsta, foarte ieftin, comparativ cu alte produse. Dintr-un kilogram de cartofi poţi să faci o mâncărică de cartofi şi să mănânci două zile, din punctul meu de vedere”, a declarat Adriana Peltea, comerciant din Buzău, potrivit celor de la Adevărul.

Cum cureți cartofii de coajă în doar 3 pași

Cartoful este, fără îndoială, una dintre legumele favorite ale românilor, fiind gătit în tot felul de maniere pentru a delecta până și cele mai pretențioase papile gustative.

Indiferent că îi folosești în salata de bouef, îi prepari ca garnitură pentru friptură sau pregătești chipsuri făcuți în casă, pentru cei apropiați, gospodinele găsesc mereu cele mai inventive rețete cu și din cartofi.

Însă, orice specialist în artă culinară știe faptul că, înainte de a te apuca de gătit, este esențial să știi să pregătești alimentele.

Cum se curăță cartofii ușor și rapid, în doar câțiva pași? În primul rând, cartofii trebuie spălați sub jet de apă rece înainte de a fi decojiți sau feliați. Apoi, aceștia se pot curăța folosind o perie de curățat, un peeler de mână sau cu un cuțit cu o lamă ascuțită, folosind mișcări de glisare, pentru a îndepărta coaja legumei.