Leguma în formă de stea pe care toți românii trebuie să o încerce. Ce gust are, când muști din ea

Leguma în formă de stea pe care toți românii trebuie să o încerce. Ce gust are, când muști din ea
Leguma in forma de stea pe care toti romanii trebuie să o incerce

Potrivit cercetătorilor Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură (SCDL), românii vor putea cultiva, în curând, dovlecei în formă de stea. Cum arată alimentul și ce rol va avea. Ce gust are, de fapt.

Cum arată leguma românească în formă de stea

Deși pare dificil de crezut, grădinarii din România vor putea avea oportunitatea, cât de curând posibil, să cultive un dovlecel românesc în formă de stea numit „patison”, varietate pe care cercetătorii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău au luat-o în studiu cu peste 15 ani în urmă.

Primul soi de dovlecel stea stabilizat genetic în ţara noastră are potenţial mare de producţie, spunc oamenii de știință. Deși are o formă aparte, specialiștii asigură românii că leguma va avea un gust foarte bun.

Dovleacul în formă de stea este cultivat de zeci de ani de către grădinarii din România, dar specialiștii spun că acesta are un rol mai mult decorativ decât alimentar.

„Am luat această specie în studiu în anul 2005 iar acum am obţinut primul soi stabilizat genetic. Acest soi are potenţial mare de producţie, poate fi cultivat în spaţii protejate şi în câmp, fructele sunt atipice faţă de dovlecelul cunoscut.

Vorbim de o melonidă discoidală, cu formă specifică, o culoare specifică, gust, aromă şi beneficii alimentare şi medicinale deosebite”, explică cercetătorul Costel Vânătoru, şeful Laboratorului de Ameliorare şi Aclimatizare din SCDL Buzău, conform celor de la Adevărul.

Ce gust va avea dovlecelul românesc în formă de stea

În ceea ce privește gustul acestui soi inedit de dovlecel, cercetătorii români au declarat că pulpa va avea aceeași consistență și aroma apropiate de cele ale dovlecelului comun, apropiindu-se chiar de proprietățile castraveților.

Cu toate acestea, dovleacul patinson în formă de stea este mult mai cremos decât cel obişnuit. Dovlecelul în formă de stea poate fi gătit precum celelalte soiuri de dovlecei. Gospodinele îi pot umple cu orez, carne sau ciuperci, indiferent că vorbim despre feluri de mâncare preparate la cuptor sau la grătar.

Dovlecelul patison în formă de stea se cultivă într-un sistem ecologic, pentru a-i spori beneficiile în ceea ce priveşte menţinerea stării de sănătate.

„Cavitatea în care se află seminţele este mult mai mică. Practic, avem o parte utilă pentru alimentaţie mult mai mare, deci, fructul e foarte greu, este plin, spre deosebire de dovlecelul comun.

De la el se utilizează şi seminţele, care sunt bogate în ulei, unul folosit în medicină şi alimentaţie, cunoscut ca vermifug şi bogat în vitamine, nutrienţi şi săruri minerale”, spune Costel Vânătoru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI