Leguma care va deveni o delicatesă la iarnă. Se va mai găsi în puține locuri din România

de: Sabina Anastasia
29 08. 2022

Criza alimentară amenință stabilitatea din România, dar și din întreaga Uniune Europeană. Prețurile din acest sezon sunt mult mai mari decât de obicei, mai ales după ultimii doi ani de zile, când situația economică a fost problematică. Unele produse alimentare care acum ni s-ar putea părea obișnuite ar putea să devină un lux în viitorul apropiat. Află în rândurile următoare care este leguma care va deveni o delicatesă la iarnă.

Leguma care va deveni o delicatesă la iarnă

Cartoful este leguma care va deveni cea mai căutată, după scumpirile din ultima perioadă, avertizează agricultorii. Într-un an de zile, o persoană consumă aproximativ 92 de kilograme de cartofi. Pentru a acoperi consumul necesar pentru întreaga populație, în țara noastră ar trebui să se producă aproape două milioane de tone de cartofi.

Producem, însă, doar 27% din cantitatea necesară. Pe lângă acest aspect, seceta a lovit din plin producțiile fermierilor și ale agricultorilor. Astfel, în anul 2022 vom avea o producție cu 30% mai mică decât în trecut.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de președintele Federației Naționale „Cartoful” din România, Romulus Oprea, în prezent, la ANAF, sunt înregistrate aproximativ 30.000 de hectare de cartofi.

„Anii trecuți am avut la un hectar trei vagoane, trei vagoane jumătate de cartofi. Acum niciun sfert nu e. Dacă ieșim la zero e foarte bine, dar nu cred”, a spus Alexandru Deneș, un agricultor din Covasna, pentru PRO TV.

Cartofii s-au scumpit deja cu aproape 50%

Cu cât s-au scumpit cartofii. Criza alimentară cu care ne vom confrunta în viitorul apropiat va varia și în funcție de circumstanțele sociale, economice și politice locale și regionale. Cert este că, potrivit angajaților din domeniu, cartofii s-au scumpit deja cu aproape 50% față de perioada anilor trecuți.

„Față de anul trecut, avem o creștere între 40 și 45%. Este un procentaj destul de mare. Noi începem undeva cu un preț pe kilogram între șase lei 50 și opt lei. Depinde de modelul cartofului. La acesta se adaugă TVA”, a spus Olivia Pleșea, reprezentant importator de cartofi, pentru sursa citată.

Cartofii de sămânță sunt, în acest an, mult mai scumpi decât în sezoanele trecute. Chiar și la prețuri ridicate, în volume mari, exportul de cartofi este foarte problematic în Uniunea Europeană, potrivit analiștilor de la EastFruit.

Rusia este principalul factor care contribuie la penuria de cartofi din Europa. Statul a intrat în top 7 exportatori mondiali de cartofi de sămânță la sfârșitul anului 2020, cu un volum de export de peste 70.000 de tone.

Analiștii susțin că atât prețurile la cartofii din magazine și din piețe, precum și costurile pentru cartofii de sământă urmează să crească semnificativ în perioada următoare. Prețurile angro pentru cartofi în Rusia, la momentul actual, sunt de 1,5 ori mai mari decât anul trecut, potrivit specialiștilor citați.