Leguma care înlocuiește cartofii prăjiți. Este mai sănătoasă și plină de vitamine
Atunci când vrei să faci cartofi prăjiți și nu ai barabule la îndemână, specialiștii îți recomandă să folosești o altă legumă cu textură asemănătoare cu cea a cartofului și un gust la fel de delicios. Încearcă și tu și vei vedea ce mâncare bună îți va ieși. Această legumă este „înrudită” cu varza și conopida.
Cum poți înlocui cartofii cu napi
Când a fost ultima dată când ai poftit să mănânci napi? Nu? Destul de corect. În comparație cu „rudele sale” varza, conopida și rucola, napul nu se găsește în majoritatea meniurilor. Cu toate acestea, napii sunt extrem de hrănitori și gustoși.
Poate nu știai asta, dar napii sunt printre cele mai vechi și mai rezistente legume. Au crescut sălbatici în Siberia, când dinozaurii cutreierau pământul și și-au câștigat o reputație timpurie ca hrană pentru oamenii fără posibilități materiale și animalele de fermă.
Astăzi, mulți oameni nu ar reunoaște un nap dacă ar vedea sau ar gusta unul. Oamenii îl confundă cel mai adesea cu rutabaga, care este o încrucișare între nap și varză.
Napul este o legumă rădăcină din familia de plante de muștar Brassicacae. Este gata pentru recoltare primăvara și toamna. Iată cum poți folosi napii pentru a înlocui cartofii.
Când și cum se plantează napii
Cel mai obișnuit nap este violet deschis deasupra și alb în partea de jos, dar există mai mult de 30 de tipuri cu forme și culori diferite.
Unii napi sunt dulci, gust asemănător cu cel al morcovului, în timp ce alții pot fi confundați, ușor, cu cartofii. Spre deosebire de alte legume, de la nap poți consuma atât rădăcina, cât și frunzele.
În comparație cu celebrul cartof, care are aproximativ 20 de grame de carbohidrați și 80 de calorii la suta de grame, napul conține 7 grame de carbohidrați și doar 34 de calorii. ț
De asemenea, leguma este bogată în vitamine și minerale, precum calciu, acid folic, potasiu, magneziu, fosfor și vitamina C.
Napii preferă soluri ușoare, bine prelucrate și cu o umiditate moderată. Această legumă este rezistentă la temperaturi joase, motiv pentru care se poate semăna foarte devreme.
Perioada de vegetație a napului este foarte scurtă, acesta putând fi cultivat în zonele reci. Recoltarea rădăcinilor de napi se face peste 60-80 zile de la semănare.
În ceea ce privește condițiile de conservare, odată culeși, napii trebuie păstrați într-un mediu rece și uscat, de obicei în pivniță, în nisip.