Legea pentru centralele termice pe gaz în apartamente și case. Ce condiții trebuie să îndeplinească proprietarii

de: Andrei Simion
02 12. 2019

Legea pentru centralele termice pe gaz în apartamente și case îi obligă pe producători să facă doar echipamente de calitate, dar acest lucru îi obligă pe utilizatori să scoată mai mulți bani din buzunar pentru o centrală în condensație. Directiva Energy related Products (ErP) a întrat în vigoare în anul 2015, la solicitarea Uniunii Europene, pentru a reduce emisiile de carbon.

Proprietarii trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru centralele termice pe gaz

Directiva Uniunii Europene afectează atât producătorii de centrale termice pe gaz, cât și utilizatorii acestora, însă este benefică întrucât reduce emisiile de carbon. Această directivă este împărțită în două părți: Ecodesign și Energy Labeling.

Ecodesign reprezintă eliminarea centralelor cu puteri de până la 400 kw, în timp ce Energy Labeling înseamnă etichetarea centralelor termice cu o clasificare de la A+++ până la G, adică a celor cu o putere mai mică de 70 kw. UE a luat această decizie pentru a reduce consumul de energie cu 20 la sută și pentru a crește energia regenerabilă cu 20 la sută până în anul 2020.

În aceste condiții, calitatea produselor vândute către utilizatori va crește, iar impactul asupra mediului va fi mai redus. În cazul în care un instalator va trebui să monteze mai multe echipamente, acesta va trebui să completeze un tabel pentru etichetare. El va primi suport de la producatorul centralei termice pentru etichetare, dar și alte detalii despre produse.

Tot mai multe persoane își cumpără și montează centrale termice pe gaz în ultima perioadă, pentru a nu mai întâmpina probleme legate de furnizarea de apă caldă și căldură, iar directiva UE îi va face să scoată mai mulți bani din buzunar pentru produse de calitate. Banii vor fi însă recuperați în timp, întrucât consumul de enrgie va fi mult mai redus.