Legea moștenirii 2022. Când primește Statul toată averea decedatului, cine nu poate lua niciun ban

de: Ana Chivu
20 02. 2022

Care este situația în care statul moștentește întreaga avere a defunctului și ce categorii de persoane nu au dreptul la moștenire? Legea reglementează fiecare element cu privire la cota-parte a succesorilor. Primul pas este să te asiguri că ai dreptul la moștenire, iar negru pe alb defunctul să menționeze asta în testament. Cât primesc cei care duc mai departe numele acestuia și ce procent ia soția din întreaga avere?

Legea moștenirii 2022: noi detalii

Legea moștenirii a reglementat fiecare element cu privire la părțile primite de beneficiari. Primul pas este să te asiguri că te afli în testament, lucru pentru care trebuie să-ți găsești numele în ultima scrisoare rămasă în urmă după omul iubit.

Există totuși și o situație în care statul are drepturi depline asupra bunurilor sau a banilor. Copiii împart în mod egal averea, iar soția/soțul are o treime din toate acestea, chiar și în cazul în care nu au dobândit-o împreună în timpul mariajului lor. Statul este cel care moștenește averea unei persoane dacă nu există niciun moștenitor.

„Copiii împart averea în mod egal. Soția sau soțul supraviețuitor are o treime din moștenire, chiar dacă nu a dobândit împreună cu soțul sau soția bunurile în timpul căsătoriei.

Atunci când nu există niciun fel de moștenitor, statul este cel care moștenește toate bunurile unei persoane, procedura numindu-se vacanță succesorală.”, explică avocatul Adrian Cuculis.

„În cadrul procedurii judiciare părțile se pot înțelege”

Dacă soții nu au copii, iar părinții defunctului sunt și ei decedați, soțul poate moșteni totul, dacă defunctul lasă asta în ultima sa scrisoare. Moștenitorii rezervatari au dreptul de a primi obligatoriu măcar jumătate din cota succesorală. Se poate apela la instanța de judecată în cazul neînțelegerilor.

De asemenea, există și persoane care nu sunt demne să moștenească pe cineva: cele condamnate penal, cele care au ascuns sau au falsificat testamentul defunctului. Legea stabilește ce persoane este demnă sau nu de a beneficia de averea din urmă.

„În cadrul instanței de judecată, lucrurile care în mod normal ar putea să dureze o lună sau câteva săptămâni, se transformă într-un proces de lungă durată, însă și beneficiile de la final sunt altele. (…)

În cadrul procedurii judiciare părțile se pot înțelege chiar dacă au ajuns să deschidă acest diferend în instanță. Dacă pe parcursul procesului reconsideră poziția pe care au avut-o la început, pot face o tranzacție și atunci litigiul se închide ca atare.”, mai precizează specialistul despre această situație.