Legea e clară. Ai voie să pui semn cu parcarea interzisă pe gard, pentru a avertiza șoferii să nu parcheze pe trotuarul din fața casei

de: Ștefan R. Apostol
12 08. 2024

Ca în orice situație, legislația este cea care soluționează anumite situații limită, cum este și cea legată dacă ai voie să pui semn cu parcarea interzisă pe gard. Deși aest lucru este pentru a avertiza șoferii să nu parcheze pe trotuarul din fața casei oricine, din păcate, legea e clară.

Semnalizarea locurilor de parcare, trotuarele, și certurile

Nu de puține ori am observat în zonele de locuințe la curte, zone demarcate ca fiind locuri de parcare. De obicei, semnele sunt montate, fie pe poarta de acces în curtea interioară, fie pe peretele caselor.

Dar, cum se întâmplă de multe ori, unii șoferi parchează chiar și așa, cu aceste semnalizări montate, și pe locurile situate în fața curților. Deși există mulți proprietari de case la curte care decid să-și monteze astfel de semne de atenționare, și nu puține au fost situațiile de scandal, legea este extrem de clară.

Cadrul legal precizează dacă ai voie să pui semn cu parcarea interzisă pe gard, pentru a avertiza să nu parcheze pe trotuarul din fața casei.

Ai voie să pui semn cu parcarea interzisă pe gard?

După cum bine se știe, tot ce reprezintă trotuar, chiar și cel aflat în zona de acces în curtea interioară a unui imobil, este considerat a fi domeniu public.

Asta înseamnă că, de fapt, aici răspunzător este administatorul local, primăaria de sector, sau Primăria generală în cazul Capitalei, sau primăria localității de reședință. În acest sens, este inerzisă semnalizarea de orice fel a zonelor declarate domeniu public, fără acordul și avizul administratorului local.

În cazul nostru, și răspunzând la întrebarea dacă ai voie să pui semn cu parcarea interzisă pe gard, pentru a avertiza șoferii să nu parcheze pe trotuarul din fața casei, o poți face, dar în anumite condiții.

Doar dacă zona respectivă a trotuarului, și pe toată suprafața exerioară a imobilului, devine proprietate privată. Asta înseamnă că tu, ca proprietar, va trebui să plătești un impozit primăriei pentru suprafața despre care vorbim.

Legea e clară în acesată speță

Așadar, oricât ți-ai dori ca ceilalți să nu parcheze, sau să folosească acea porțiune de trotuar, atâta vreme cât se află în administrarea locală, și este considerat domeniu public, nu ai niciun drept, iar legea este extrem de clară:

„Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul.

Nu contează că e trotuarul din fața casei sau a blocului în care stai. Regula aceasta se aplică indiferent dacă cel care a parcat e proprietarul casei sau altă persoană”, spun avocații.

Așadar, dacă ajungi într-o astfel de situație, ai grijă la ce spune legea, deaorece riști ca tot tu să fii cel sancționat dacă faci așa.