Legea din România care a fost modificată. Cine riscă închisoare dacă încalcă această regulă

de: Beatrice Dumitru
28 05. 2024

Camera Deputaților a adoptat un amendament la o lege importantă, iar cei care nu respectă regula se vor alege cu dosar penal și riscă închisoarea de la trei luni la un an. Iată ce lege a fost modificată.

Ce lege a fost modificată

În luna aprilie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea împotriva jocurilor de noroc, cunoscută sub numele de „legea păcănelelor”. Aceasta aduce schimbări majore în modul de operare a sălilor de jocuri și a cazinourilor, atât online cât și fizice.

Principalele prevederi ale legii includ interzicerea sălilor de jocuri de noroc în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Această măsură are scopul de a reduce accesul la jocuri de noroc în zonele mai mici și de a proteja comunitățile mai vulnerabile. Operatorii vor trebui să demonstreze că îndeplinesc acest criteriu printr-o adeverință eliberată de primărie​.

Camera Deputaților a dat votul final unei măsuri care impune norme mai stricte pentru desfășurarea activității jocurilor de noroc. Astfel, vor primi închisoare de la 3 luni la un an cei care vor organiza jocuri de noroc în localități cu o populație mai mică de 15.000 de locuitori.  Măsura vine după ce mai mulți organizatori de jocuri de noroc au obținut adeverințe de la primării, conform cărora localitatea este parte a unei entități administrativ-teritoriale mai mari, cu peste 15.000 de locuitori.

Desfăşurarea fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc ori desfăşurarea acestora într-un spaţiu amplasat într-o localitate cu o populaţie mai mică de 15.000 de locuitori constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, potrivit unui amendament admis la proiectul de lege iniţiat de către deputatul PSD Alfred Simonis.

Cum se poate elibera adeverința

În plus, în amendament se arată că este incriminată ca faptă penală eliberarea adeverinţei fără să se nerespecte datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică rezultate din ultimul recensământ al populaţiei şi locuinţelor. Mai exact, pentru localitățile cu peste 15.000 de locuitori. De asemenea, se pedepsește şi desfăşurarea activităţii fără această adeverinţă.

Unii au considerat că unitatea administrativ-teritorială este judeţul şi toate judeţele au peste 15.000 şi face referire clar la localitatea respectivă”, a explicat social-democratul.

Legea promulgată de Klaus Iohannis mai impune restricții stricte asupra publicității pentru jocurile de noroc. Publicitatea excesivă și nesolicitată, precum și reclamele de mari dimensiuni, sunt acum interzise.

De asemenea, operatorii de jocuri de noroc online trebuie să dețină o licență emisă de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) pentru a-și putea desfășura activitatea legal​.