Legea a trecut de Parlament. Ce se întâmplă cu salariile românilor. Este oficial

de: Alexandra Chivu
03 06. 2020

Parlamentul a adoptat miercuri un proiect PSD ce vizează salariile românilor. Planul va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

A trecut de Parlament! Ce se întâmplă cu salariile românilor

Miercuri, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care introduce o grilă de salarizare minimală, în funcție de pregătirea profesională. Practic, vor exista 11 noi salarii minime, diferențiate în funcție de studii, pe lângă cele trei salarii minime din pezent.

  • Programul a fost inițiat de fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, și alți 37 de parlamentari PSD, PNL, ALDE, USR și UDMR.

Planul stabilește o serie de coeficienți care se vor înmulți cu salariul minim, fiecare coeficient fiind aferent unui anumit grad de școlarizare, cel mai mic, 1, corespunzând muncitorilor necalificați, iar cel mai mare, 2,  pentru persoanele care și-au luat doctoratul în activitatea pe care o desfășoară.

„Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se urmăreşte garantarea unor forme de protecţie minimă a venitului salariatului, precum şi menţinerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizăr’ii excesive a grilei de salarizare”, explică iniţiatorii.

Detalii

Un muncitor necalificat, de exemplu un lucrător în agricultură, va avea un salariu minim de 2.2230 lei. Coeficientul pentru muncitori necalificați (1,00) se înmulțește cu salariul minim brut pe țară, respectiv 2.230 lei.

Un muncitor calificat, cum ar fi un zugrav, va avea un salariu minim brut de 2.676 lei. El a fost obținut înmulțind coeficientul pentru muncitori calificați (1,20) cu salariul minim brut pe țară.

Un lucrător cu studii superioare de lungă durată va putea primi un salariu minim brut de 3.791 lei – coeficient de 1,70 înmulțit cu salariul minim brut pe țară.

Dacă are și master, lucrătorul va trebui răsplătit cu minimum 4.014 lei – coeficient de 1,80 înmulțit cu salariul minim brut pe țară.

Doctoranzii vor fi plătiți cu nu mai puțin de 4.460 lei brut, dacă s-au specializat în domeniul activității desfășurate.