Lege nouă în România de azi, 2 martie 2022. Vești bune pentru această categorie de români

de: Ana Chivu
02 03. 2022

Legea mult așteptată de milioane de români a fost aprobată chiar astăzi! Plenul Camerei Deputaților a adoptat în cursul zilei de miercuri un proiect de lege special pentru o categorie de români. Care sunt beneficiile care se îndreaptă spre unele persoane? „Indemnizaţiile se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul curant”, arată decizia autorităților.

Nouă lege în România: Plenul Camerei Deputaților a adoptat azi un proiect de lege

Plenul Camerei Deputaților a adoptat în cursul zilei de miercuri un proiect de lege care arată că persoanele nevoite să supravegheze copiii cu vârste de până la 18 ani aflați în carantină sau izolare primesc concendiu medical și indemnizație.

Proiectul de lege adoptat azi, 2 martie, are ca obiect de reglementare „instituirea unei forme speciale a concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani şi a indemnizaţiei corespunzătoare, în cazul copilului aflat în carantină sau izolare din cauza unei suspiciuni asupra unei boli infectocontagioase, acordate asiguraţilor pentru care nu s-a dispus măsura izolării sau a carantinei şi a căror activitate nu se poate presta de la domiciliu”.

Cum se acordă indemnizațiile?

În cazul în care un copil pentru care s-a dispus carantina sau izolarea, părinții (sau tutorele legal) care nu se află în această situație au dreptul la concediu și indemnizație pentru supravegherea și îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani, arată proiectul.

Indemnizațiile se vor acorda persoanelor în nevoie pe baza unui certificat de concediu medical de la medicul curant sau de la medicul de familie care a monitorizat persoanele în cauză. Cuantumul brut al unei indemnizații este 100% din baza de calcul, suportată integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

„Indemnizaţiile se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie care a luat în evidenţă şi a monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluţia bolii şi durata monitorizării. Cuantumul brut al indemnizaţiei este 100% din baza de calcul şi se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, mai spune proiectul.

Cine a inițiat proiectul?

Inițiatorii acestui proiect de lege sunt parlamentari de la: USR, UDMR, PNL și PSD. Inițiativa a fost adoptată deja de Senat. În timpul acesta, părinții sunt îndemnați să își sprijine copiii în special în pandemie pentru că această criză sanitară determină anxietate, stres și incenrtitudine. Emoțiile în cauză sunt resimțite cu atât mai puternic de copii.

„Cu calm și controlat, părinții trebuie să discute cu copiii despre boala provocată de coronavirus (COVID-19) și despre rolul important pe care copiii îl au în protecția propriei sănătăți.

Spuneți copiilor că este posibil ca, la un moment dat, să manifestați, dumneavoastră sau ei, anumite simptome similare cu cele ale răcelii sau gripei comune, dar că nu trebuie să se sperie nejustificat în fața acestei posibilități”, recomandă dr. Damour, conform unicef.org.