Lege importantă pentru toți cei care stau la bloc. S-a simplificat procedura, începând de azi

de: Ștefan R. Apostol
01 07. 2020

Închiderea balcoanelor este o practică veche, încă de pe vremea de tristă amintire, dar legislația, cel puțin până acum, era greoaie și plină de birocrație și hârțogăraie. Vestea simplificării acestei proceduri este una bine-venită.

Lege importantă pentru toți cei care stau la bloc și simplificată

Până de curând, dacă cineva avea intenția de a-și închide balconul, sau logia, avea nevoie de o întreagă procedură greoaie și plină de hârtii, autorizații, acorduri, și alte cele, indiferent de etajul la care respectivul locuia. Dar acum condițiile s-au schimbat, mai ales pentru cei care stau la parterul blocurilor, deoarece au apărut noi condiții pentru închiderea balcoanelor de la parter, condiții adoptate deja în Parlamentul României.

S-a simplificat procedura, începând de azi

Proiectul a trecut de cele două camere din Parlament, și urmează să fie promulgată de Kalus Iohannis, zilele acestea, și simplifică procedura despre care discutăm. Conform proiectului, locatarii unui bloc ce vor să-și închidă balconul  sau logia situate la parterul blocurilor nu vor mai avea nevoie de acordul vecinilor, ci de un acord de la asociația de proprietari a imobilului.

“Cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/ logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcției se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum si pentru siguranța și sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv”, scrie, mai exact, în forma proiectului adoptată de către deputați.

Lege importantă pentru toți cei care stau la bloc. S-a simplificat procedura, începând de azi

Noile reglementări vin ca și completare la o lege deja existentă, și anume Legea50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, pentru efectuarea lucrărilor de închidere a unor balcoane sau logii existente. Legea spunea că pentru această procedură era nevoie de acordul vecinilor, dar și a asociației de locatari. În noua formă va fi nevoie doar de o autorizație de construire în baza unei documentații de autorizare cu conținut simplificat. Astfel, pentru a obține o autorizație de construire pentru închiderea unui balcon,nu vom mai avea nevoie de un maldăr de hârtii ci doar de una singură, emisă de asociația de locatari din blocul în care locuim.

Noua lege va intra în aplicare după ce va fi promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial al României.