Laura Codruța Kovesi, urmărită penal într-un nou dosar. „Aș fi coordonat un grup organizat în cadrul DNA”

de: Iorgu Ianusi
07 03. 2019

Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub acuzare într-un nou dosar instrumentat de Secția specială pentru anchetarea magistraților. Informația a fost confirmată de fosta șefă DNA la ieșirea de la audieri, unde a fost convocată joi. 

Actualizare 18.07 – Fosta șefă DNA spune că dosarele în care este vizată nu reprezintă o coincidență deoarece, potrivit acesteia, se desfășoară o campanie de hărțuire a sa, care durează de doi ani.

Actualizare 18.05 – Laura Codruța Kovesi a declarat, la ieșirea de la Secția de anchetă a magistraților, că după ce a spus că nu poate să dea declarații în primul dosar în care e vizată (cel privind  extrădarea lui Nicolae Popa) pentru că nu a studiat cazul, în birou au intrat mai mulți avocați care au anunțat-o că mai este învinuită într-un dosar.

Actualizare 18.03  – Fosta șefă DNA a fost pusă sub acuzare pentru represiune nedreaptă în dosarul procurorilor de la DNA Ploiești, Mircea Negulescu și Lucian Onea. Așa declară surse judiciare pentru agenția de știri MEDIAFAX. În acest dosar, Onea și Negulescu sunt sub control judiciar.

Actualizare 18.02 – Laura Codruța Kovesi a spus că nu poate spune exact care sunt noile acuzații. „Aș fi coordonat un grup organizat în cadrul DNA”, a precizat Kovesi. „Categoric nu este nicio coincidență”, a adăugat fosta șefă DNA, cu referire la faptul că a fost citată exact în timpul procedurilor pentru selectarea procurorului-șef european.

„Am fost împiedicată să dau declarații” a mai spus Laura Codruța Kovesi la ieșirea de la audieri.

Știrea se actualizează.

___________________

Laura Codruța Kovesi a fost chemată joi, 7 martie 2019, pentru o nouă rundă de audieri în fața Secției de investigare a magistraților. La sediul secției s-au adunat mai mulți manifestanți. Unii sunt   membri ai grupării „Rezist”, care o susțin pe Codruța Kovesi. Un alt grup o sprijină pe Adina Florea, procuroarea care o anchetează pe fosta șefă a DNA.

Codruța Kovesi a fost chemată la auderi în timp ce la Bruxelles se află în desfășurare procedurile pentru desemnarea procurorului șef european, funcție pentru care favorită este considerată fosta șefă DNA.

La ieșirea de la audieri, după aproximativ 5 ore, Codruța Kovesi a spus că este urmărită penal într-un nou dosar. Este suspectată că ar fi făcut parte dintr-un „grup organizat” format din mai mulți procurori ai Direcției Naționale Anticorupție, care ar fi pregătit dosare „la comandă”.

Laura Codruța Kovesi a spus că nu poate spune exact care sunt noile acuzații. „Aș fi coordonat un grup organizat în cadrul DNA”, a precizat Kovesi. „Categoric nu este nicio coincidență”, a adăugat fosta șefă DNA, cu referire la faptul că a fost citată exact în timpul procedurilor pentru selectarea procurorului-șef european.

„Nu este nicio coincidență. E în continuare o etapă din această campanie de hărțuire. Am 47 de acțiuni disciplinare. În alte situații procurorii acestei secții nu au comunicat câte dosare sunt în lucru, dar am aflat din spațiul public că sunt 18 dosare. Șe știa că este un vot pentru procedura de procuror european. Nu cred că este o coincidență. Imaginați-vă că am stat într-un birou și polițiștii îmi aduceau la cunoștință că mi s-a închis plângerea în timp ce veneau alte acuzații.” Laura Codruța Kovesi

Laura Codruța Kovesi și-a apărat activitatea în fruntea DNA. Fosta procuroare-șefă a Direcției anticorupție ar fi fost pusă sub acuzare pentru represiune nedreaptă în dosarul procurorilor de la DNA Ploiești, Mircea Negulescu și Lucian Onea, declară surse judiciare pentru agenția de știri MEDIAFAX. În acest dosar, Onea și Negulescu sunt sub control judiciar.

„Din perspectivă managerială tot ce puteam să fac cu instrumentele pe care le-am avut la dispoziție am făcut. Am revocat procurori. Am dispus controale prin intermediul adjuncților mei. Și din interiorul și din afara instituției nu mi-au semnalat că sunt probleme. Categoric, vă spun că nu sunt vinovată pentru niciuna dintre faptele care mi se impută. Ei trebuie să dovedească că sunt vinovată, eu o să dovedesc că sunt nevinovată. Toată treaba aceasta are legătură cu candidatura mea.” Laura Codruța Kovesi

Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit să fie audiată, joi, în primul dosar, cel deschis de Secția specială pentru achetarea magistraților ca urmare a denunțului făcut de fostul deputat Sebastian Ghiță, fugar în Serbia și vizat în mai multe dosare de corupție. În acest prim dosar fosta șefă DNA este acuzată pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.