Cum te păcălesc unii comercianți cu lapte care nu-i lapte și nu numai

de: Iorgu Ianusi
28 03. 2019

Lapte care nu e lapte, brânza care nu e brânză… Iar lista poate continua. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat în perioada ianuarie – martie peste 700 de magazine alimentare care comercializează lapte sau produse pe bază de lapte.

Au fost vizate centre comerciale din București și din toate orașele reședințe de județ, între care patiserii, cofetării, restaurante, firme de livrări produse alimentare și 11 magazine alimentare.

Inspectorii au vrut să afle dacă respectă regulile în privința utilizării grăsimilor hidrogenate în locul produselor pe bază de lapte și dacă își informează clienții când sunt folosite grăsimi hidrogenate în locul laptelui.

În urma controalelor, s-au dat amenzi de aproape 1,8 milioane de lei iar 177 de agenți comercianți au primit avertisment, anunță Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

„Menţionăm, însă, că, în urma verificărilor din perioada 21 ianuarie – 8 martie 2019, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate, respectiv de 40%, în comparaţie cu anul 2018, când procentul a fost de 74%. Pentru diminuarea acestor practici înşelătoare pentru consumatori, instituţiile noastre vor supraveghea piaţa şi în perioada următoare cu aceeaşi atenţie.” Comunicat ANPC citat de AGERPRES

Lapte și brânză „fake”, în magazine și patiserii

Inspectorii ANPC au confiscat sau distrus mai multe produse care erau vândute ca fiind preparate cu lapte și brânză, dar care conțineau grăsimi hidrogenate. Între acestea, așa-zise creme de brânză, merdenele cu brânză, pateuri cu brânză, unt și alte produse semipreparate.

Cele mai multe nereguli constatate privesc prepararea şi comercializarea unor produse de patiserie/cofetarie/fast-food preparate din specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, produsele finite fiind prezentate consumatorilor ca având în compoziţie brânză, telemea de vacă, caşcaval și unt.

Inspectorii sunt că, de cele mai multe ori, clienții sunt dezinformați privind compoziţia unor produse alimentare, pentru că în magazine li se spune că sunt utilizate produse din lapte (brânză, smântână, caşcaval), deși nu este așa sau prezența acestor produse este extrem de redusă.