Lacul pitoresc din inima României care pare din altă țară. Priveliștea e spectaculoasă, așa ceva vezi rar
România este plină de destinații turistice uimitoare. La doar două ore distanță de București se află un lac pitoresc, iar pentru a ajunge la el trebuie să parcurgeți un traseu turistic plin de peisaje spectaculoase.
Lacul Scropoasa, desprins din basme
Lacul Scropoasa este o adevărată bijuterie a naturii, situat la doar câteva ore distanță de Capitală, perfect pentru o mică excursie de weekend. Se află în inima Munților Bucegi, situat la o altitudine de 1.197 metri.
Lacul se întinde pe o lungime de 2,5 km, iar piese de rezistență este culoarea lui, asemănătoare unui smarald. Mai mult de atât, vei trece prin cele mai frumoase trasee turistice care te vor încânta cu peisaje de neuitat.
De asemenea, Lacul Scropoasa nu este unul obișnuit, ci este un lac de baraj artificial, construit în anul 1929. Scopul sau era de a asigura regularizarea săptămânală a râului Ialomița. Acest lac este o sursă importantă de energie hidroelectrică.
Aici a fost construită și prima hidrocentrală românească, în anul 1936. La acea vreme, era cea mai mare din țară și cea mai puternică.
Lacul Scropoasa era cu câțiva ani în urmă una dintre cele mai populare destinații turistice din România. Pe atunci existau două unități de cazare foarte aproape de lac și locuri de camping pe malul acestuia.
Din păcate, acum nu mai există cazări și nici posibilitatea de a campa. Traseele turistice însă sunt amenajate, dar nu aveți loc de cazare dacă vreți să stați peste noapte în zonă.
Lacul din România care își schimbă culoarea
A fost declarat rezervație naturală în anul 1977 și este unic în Europa prin faptul că oglinda apei își schimbă culoarea de la un sezon la altul în funcție de intensitatea luminii, temperatură și condiții atmosferice.
Lacul Albastru din munții Gutâi se află în vecinătatea orașului Baia Sprie, iar traseul spre lac trece pe lângă mici case ale unor familii de mineri din zona vechea a orașului.
Lacul s-a format în anul 1920 în urma prăbușirii unei mine și este considerat a fi unic în România și Europa prin compoziția apei formată din minereuri neferoase.
De ce își schimbă lacul culoarea? Ei bine, apa lacului are o reacție acidă din cauza conținutului de acid sulfuric, dar mai ales din cauza ionilor de cupru, sub formă de sulfat de cupru, care determină o culoare de un albastru intens spre turcoaz, în funcție de intensitatea luminii.