Lacul din România unde este cel mai curat aer. Are însă o poveste blestemată: un sat întreg a fost scufundat
Zonele cu cel mai curat aer sunt la tot mai mare căutare, românii dorind să se bucure de câteva zile de relaxare, departe de agitația urbană și poluarea de rigoare. Haide să vedem, așadar, la ce lac din țara noastră se spune că ce găsește cel mai curat aer. Care este povestea lui.
Lacul din România unde găsești cel mai curat aer din țară
Un lac artificial din România și zona în care a fost amenajat se spune că este locul în care se gășește cel mai curat aer din țară. Concentrația de ozon de aici se apropie de limitele celei regăsite în Munții Alpi, mulți turiști vizitând locul pentru beneficiile pe care le aduce asupra sănătății.
Este vorba despre Colibița, un lac de acumulare din Munții Călimani, care se întinde pe o distanță de 5 kilometri, fiind numit și Marea de la munte. Acesta se află doar 50 de kilometri de municipiul Bistrița Năsăud, la o altitudine de 800 de metri.
Valoarea medie a concentrației maxime de ozon în România este de 72,6 micrograme/m3, în timp ce în zona Colibița valoarea concentrației de ozon este de 90 micrograme/m3, arată studiile.
De mai bine de 100 de ani, acest loc este cunoscut ca fiind „zona cu cel mai curat aer” din țară. Astfel, foarte mulți turiști care sunt în căutarea unui tratament venit chiar din natură vin aici pentru a își trata diferite probleme de sănătate.
Blestemul care s-ar fi abătut asupra lacului de acumulare
Satul Colibița ar fi apărut pentru prima dată în anul 1850, pe vremea când acolo erau doar 14 locuitori. Un drum din sat către Mureșenii Bârgaului a fost făcut în anul 1869, când a fost construită și biserica din localitate.
În anul 1979, liderii comuniști au decis să amenajeze un lac de acumulare în zonă, motiv pentru care au strămutat satul în localitatea Mita din apropiere.
Conform spuselor bătrânilor din aceste locuri, fiindcă au fost obligați să se mute de acolo, localnicii ar fi blestemat lacul Colibița. Din această cauză, lacul și-ar lua tributul, care constă în vieți omenești, în fiecare an.