La ibric sau la filtru? Care cafea este cea mai sănătoasă, de fapt
Pentru mulți, dacă nu chiar pentru majoritatea, cafeaua a devenit acea licoare fără de care nu putem nici măcar articula un cuvânt, mai ales la orele dimineții. Știm că există extrem de multe sortimente de cafea, dar marea dilemă, chiar și astăzi, este ”La ibric sau la filtru?”. Așa că, ne-am gândit să aflăm răspunsul și să aflăm care cafea este cea mai sănătoasă, de fapt. Dacă ești băutor de cafea, cu siguranță te va interesa, așa că, citește mai departe.
Ferice celui care a descoperit cafeaua, licoara dimineților noastre
Deși a devenit o obișnuință pentru mulți dintre noi, cafeaua, așa cum o știm astăzi, este învăluită în mici controverse, majoritatea legate de originea boabelor de cafea și a celui care ar fi descoperit-o. Inițial, legenda spune că Etiopia este considerată a fi epicentrul de unde provine cafeaua. Există și o celebră poveste despre cum cafeaua a fost fondată în Etiopia de către Kaldi, un păstor de capre etiopian, în jurul anului 800 d.Hr.
Acesta s-a îndreptat spre caprele sale și le-a văzut comportându-se foarte ciudat, spune povestea. Erau pline de energie și entuziasmate după ce mâncaseră niște fructe de pădure dintr-un copac. După ce a gustat el însuși fructele de pădure și s-a simțit de asemenea excitat și alert, Kaldi a dus aceste fructe de pădure unui călugăr.
Călugării au exclamat că este opera diavolului și au aruncat boabele în foc. Făcând acest lucru, s-a degajat o aromă frumoasă, cerească, iar boabele au fost rapid greblate din foc și zdrobite în cărbuni. Dându-și seama de greșeala lor, boabele au fost apoi puse într-un ulcior și acoperite cu apă fierbinte pentru a fi păstrate.
Călugării au continuat apoi să bea acest nou amestec minunat, doar pentru a-și da seama că îi ajuta să rămână treji în timpul rugăciunilor și devoțiunilor de noapte. Desigur, probabil că aceasta este doar o legendă minunată, iar istoria cafelei este mai degrabă a poporului Oromo sau, cum mai sunt numitți, Galla, provenit dintr-un trib nomadic.
Vezi și: Ce conţine cafeaua de la automat. Nu e deloc cum credeai, spun specialiştii! De ce e bine să o eviţi
De cealaltă parte, mulți spun că, de fapt, există câteva povești bine cunoscute despre contribuția Yemenului la fondarea cafelei. Cea mai faimoasă legendă din Yemen despre originile cafelei are o ușoară întorsătură față de povestea etiopiană. Un mistic sufi yemenit călătorea prin Etiopia pentru chestiuni spirituale, întânind în drumul său niște păsări foarte energice și entuziaste care mâncau fructele unei plante, cunoscută acum sub numele de planta de cafea.
Epuizat de călătoria sa, a decis să încerce aceste fructe de pădure și a constatat că acestea produceau o stare energetică și în el. Cu toate acestea, se crede în mare parte că boabele de cafea au fost exportate inițial din Etiopia în Yemen. Mai târziu, comercianții yemeniți au adus plantele de cafea înapoi în țara lor natală și au început să le cultive acolo.
Dar, indiferent care ar fi originea plantei de cafea, astăzi este una din cele mai populare băuturi, și în diferite, forme, de la cafeaua clasică și până la caefaua solubilă, sau cum îi spuneau părinții noștri ness.
Prăjită, proaspătă, la ibric sau la filtru?
Dar, mulți specialiști, cunoscuți sub numele de barista, sunt impărțiți când vine vorba de modul în care este bine să prepari cafeaua. Unii spun că este bine să fie boabe, proaspăt prăjite, astfel păstrându-se și mai mult aroma. Alții spun că măcinată ar fi și mai bună. În ceea ce privește modul de preparare, aici avem o mare dilemă, iar băutorii de cafea sunt și ei împărțiți în două tabere când vine vorba de cum facem cea mai bună cafea, la ibric sau la filtru?
Vezi și: Cum să faci cafea ca la Starbucks la tine acasă. Ăsta e trucul pe care toți îl așteptau
Unii barista spun că extragerea excesivă a cafelei duce la un gust neplăcut. Îna cest caz, ne vine în cap cel mai bun exemplu, cel al ceaiului lăsat prea mult timp în apă fierbinte. Mai mult ca sigur că va avea un gust amar. La fel este și cu cafeaua, sau cel puțin așa spunii unii. Cu alte cuvinte, dacă extragi prea mult cafeaua, vei căpăta elemente de gust care sunt considerate dezirabile pentru majoritatea oamenilor.
Există multe metode de preparare a cafelei, însă creează un profil de aromă mult diferit, iar aceste tipuri de cafea sunt, în general, puternic diluate cu produse lactate, sau adesea foarte dulci. Gândește-te la cafeaua cubaneză, deși cafeaua cubaneză nu este una dintre cafelele la care se aplică aceste metode.
Acestea nu sunt mai frecvent utilizate deoarece, pe lângă conținutul mai mare de cofeină, tind să conțină, de asemenea, concentrații mult mai mari de compuși organici volatili extrași. Aceștia nu numai că sunt extrem de amari, dar tind, de asemenea, să fie agravanți pentru sistemul digestiv, pe lângă faptul că sunt diuretici.
Studiile spun care cafea este cea mai sănătoasă, la ibric sau la filtru?
Studiile arată că, în comparație cu cafeaua preparată prin alte metode, consumul de cafea la filtru este mai sănătos pentru inimă. Motivul este că nefiltrată, cafeaua are anumite substanțe care pot crește colesterolul din sânge, care sunt eliminate atunci când cafeaua este consumată în forma sa filtrată.
De cealaltă parte, studiile mai precizează un aspect, și anume cafeaua nefiltrată conține diterpene, compuși care pot crește colesterolul, iar cercetătorii spun că o ceașcă de cafea nefiltrată conține de 30 de ori mai multe diterpene decât o ceașcă de cafea filtrată.
Vezi și: Câte linguri de cafea se pun la o cană. Secretul să-i dai cel mai bun gust
Pentru a da un răspuns final la întrebarea ”la ibric sau la filtru?”, am putea spune că, în cele din urmă, ține de gustul fiecăruia cum vrea să bea cafeaua. Să nu uităm că unii au renunțat la cafeaua clasică, fie ea la ibric sau la filtru, și beau cafea decofeinizată. Dar, ca să încheiem acest ciclu, îți propunem în cele ce urmează 5 metode populare pentru prepararea cafelei la tine acasă:
Metode populare pentru prepararea cafelei la tine acasă
Pentru pasionații de cafea care doresc să prepare acasă o ceașcă de cafea mai bună cu boabele de cafea organică, iată șase metode populare de preparare manuală a cafelei pe care trebuie să le folosești, în afară de aparatul automat de cafea din gospodărie. Metoda preferată se va reduce la gustul personal, timpul și tehnica fiecărui
Există o largă acceptare a faptului că metodele de preparare manuală a cafelei permit un control mai bun al calității și o experiență superioară a cafelei. Pentru mulți, este mai distractiv și mai fascinant să aibă o abordare practică a procesului de preparare a cafelei decât să apese pe butonul unui aparat de făcut cafea.
Tendința sau mișcarea în creștere pentru prepararea cafelei de tip gourmet a dus la o gamă uimitoare de gadgeturi și opinii diferite. Deși sunt multe stilurile de preparare a cafelei, de data aceasta ne vom concentra asupra a șase dintre cele mai plăcute opțiuni de preparare manuală a cafelei, care ar putea completa boabele de cafea organică, de origine unică.
Vezi și: Câtă cafea se pune la 1 litru de apă. Secretul să o faci ca la carte
Metoda prin picurare
Una dintre cele mai vechi, mai simple, mai rapide și mai ieftine metode de preparare a cafelei este metoda prin picurare, folosind un con de cafea și un filtru de hârtie. Apa fierbinte este turnată uniform peste zațul de cafea dintr-un filtru de hârtie. Datorită gravitației, cafeaua preparată se scurge încet și direct într-o ceașcă sau oală.
Conurile de cafea sunt fabricate din plastic, sticlă, oțel inoxidabil sau ceramică. Forma conului și filtrele acestora vor influența aromele. Printre mărcile populare se numără Melitta, Hario V60, Kalita Wave și Bee House.
Metoda de preparare cu balon de sticlă Chemex
Chemex este un balon de sticlă cu robinet de turnare, elegant și cu un design frumos, care a fost inventat în 1941 de Dr. Peter Schlumbohm. Folosește un filtru special de hârtie Chemex, care este cu 20-30% mai greu decât alte filtre.
Similar cu conul de cafea, apa fierbinte este turnată peste zațul de cafea dintr-un filtru de hârtie. Cafeaua preparată se scurge în partea de jos a balonului, care servește și drept carafa proprie.
Metoda de preparare cu presa franceză
Metoda French Press, inventată în 1929, este considerată pe scară largă ca fiind cea mai bună și mai ușoară metodă de preparare a unei cafele superioare și consistente. Aceasta extrage, fără îndoială, mai multe arome superioare decât orice altă metodă. Într-o oală cu presă, cafeaua măcinată este înmuiată, infuzată și strecurată în apă fierbinte.
Prin urmare, uleiurile esențiale aromate ale cafelei, cofeina și antioxidanții sunt mai bine difuzate și conservate, lăsând cele mai pure arome ale cafelei. Este foarte potrivită pentru băutorii de cafea care se bucură de o experiență gustativă luxuriantă, expresivă și complexă.
Metoda de preparare cu AeroPress
Relativ nou, producătorul Aerobie Frisbee a creat și lansat AeroPress în 2005. AeroPress este din plastic și vine în 3 părți. Un filtru este așezat într-un coș de cafea în partea de jos a camerei de preparare.
Zațul de cafea se odihnește în camera de preparare, unde se adaugă apă fierbinte, apoi se scufundă/înmoaie cafeaua. Pentru a extrage cafeaua, un piston este apăsat în jos, creând presiune de aer pentru a forța cafeaua preparată să treacă prin filtru și să ajungă în ceașcă.
Metoda de preparare cu oala Moka pe aragaz
Brevetate inițial în 1933 de Alfonso Bialetti, aparatele de cafea de tip stovetop folosesc presiunea aburului de la apa fiartă din secțiunea inferioară pentru a trece prin zațul de cafea din camera centrală a oalei. Cafeaua preparată se află apoi în camera superioară. O oală de aragaz bine proiectată va crea o presiune mai bună. Printre mărcile comune se numără Bialetti, Pedrini și Kabalo.
Vezi și: Sigur nu știai că poți face asta cu zațul de cafea. Este extrem de util și pentru cei cu grădină
Concluzie
În concluzie, indiferent cum ai prepara cafeaua, la ibric sau la filtru, în cele din urmă contează gustul, savoarea și mirosul acestei licori. Până la urmă o cafea îți face dimineața mult mai bună, nu-i așa?