La ce vârstă nu îți mai produce creierul neuroni. Ce trebuie să faci atunci ca să îți fie bine

de: Ștefan R. Apostol
14 05. 2021

De ani de zile, oamenii de știință au crezut că, pe măsură ce ajungem la bătrânețe, creierul nu mai generează neuroni noi. Dar un nou studiu răstoarnă dramatic această idee. Populația lumii trăiește mai mult și numărul adulților în vârstă crește în consecință. Astfel că înțelegerea modului în care creierul reacționează pe măsură ce îmbătrânește devine din ce în ce mai importantă.

Creierul adult produce neuroni noi

Timp de decenii, oamenii de știință au dezbătut dacă nașterea noilor neuroni a fost posibilă într-o anume zonă a creierului. Ese vorba de zona care este responsabilă de învățare, memorie și reglarea dispoziției. Un număr tot mai mare de cercetări au sugerat că ar putea. Apoi o lucrare publicată în urmă cu trei ani a ridicat îndoieli.

Un nou studiu publicat în 2018 indică echilibrul spre „da”. În lumina noului studiu, „aș spune că există un caz copleșitor pentru neurogeneza de-a lungul vieții la oameni”, a declarat Jonas Frisén, profesor la Institutul Karolinska din Suedia.

Timp de decenii, unii cercetători au crezut că circuitele cerebrale ale primatelor, inclusiv ale oamenilor, ar fi prea perturbate de creșterea unui număr substanțial de neuroni noi. Cercetătorii spun că dezbaterea științifică cu privire la existența neurogenezei ar trebui să continue.

Specialișii afirmă că producerea de noi neuroni, sau neurogeneză, se face în hipocamp. Aceasta este o regiune a creierului vitală pentru transformarea pe termen scurt în amintiri pe termen lung, printre alte sarcini, cum ar fi navigarea. Dacă hipocampul degenerează, la fel și performanța memoriei, este concluzia cercetărilor.

Celulele creierului continuă să crească pânăla vârsta de 70 de ani

Acest studiu recent a fost primul care a evaluat numărul de „neuroni nou formați” și vase de sânge din întregul hipocamp uman după moarte. În mod surprinzător, oamenii de știință au descoperit că bărbații și femeile în vârstă pot genera același nivel de celule cerebrale noi ca și persoanele mai tinere. Autorul principal al studiului, Dr. Maura Boldrini, profesor asociat de neurobiologie la Universitatea Columbia, explică rezultatele.

”Am descoperit că persoanele în vârstă au o capacitate similară de a produce mii de neuroni hipocampici noi din celulele progenitoare. Este exact la fel ca la persoanele mai tinere. Am găsit, de asemenea, volume echivalente de hipocamp (o structură a creierului utilizată pentru emoție și cunoaștere) de-a lungul vârstelor.

Chiar și cele mai îmbătrânite creiere, în cea de-a opta decadă de viață, produceau încă celule cerebrale noi.”, explică Dr. Maura Boldrini.

Pentru a putea menține numărul de neuroni ridicat, spun specialiștii, este important să nu trecem prin situații de stres. În unele cazuri, atunci când ne enervăm, la nivelul creierului se produce moartea unui număr impresionant de neuroni.

În astfel de situații este bine să ne păstrăm calmul. Chiar dacă studiile arată o creștere a numărului de neuroni noi, la vârste înaintante, asta nu înseamnă că dezvoltarea se produce la fel de rapid ca la persoanele tinere.

Există un grad de încetinire, în funcție și de alte afecțiuni existente la nivelul creierului. De exemplu, dacă o persoană suferă de Alzheimer sau Parkinson, creierul nu mai generează atât de mulți neuroni. În anumite cazuri s-au depistat chiar și atrofieri ale unor regiuni ale creierului.