La ce temperatură trebuie setată centrala în condensare pentru un consum mai mic. Reguli pentru a evita facturile mari

de: Andreea Vînătoru
15 12. 2023

În perioada anotimpului rece, este necesar să menținem o temperatură optimă în locuință, atât pentru asigurarea confortului necesar, cât și pentru o gestiune eficientă a facturilor la energie electrică. De obicei, centralele termice cu condensare oferă o eficiență energetică sporită, dar este nevoie să știți la ce temperatură trebuie setate pentru un consum mai mic! Mulți români nu știau acest aspect!

Cum faceți economie la factura de energie

Iarna, românii caută metode prin care să economisească energie într-un mod inteligent. Cei mai mulți aleg centralele pe gaz care funcționează după același principiu de bază, trimiterea apei fierbinți către radiatoare pe un circuit de tur și preluarea apei pentru reîncălzire, după ce aceasta trece prin calorifere, printr-un circuit de retur.

Totuși, există anumite diferențe între centrala clasică și cea cu condensare. La centrala termică, apa din circuitul de retur are o temperatură de circa 60 de grade Celsius.

Centrala termică în condensare trebuie să fie setată la o anumită temperatură

În schimb, la centrala pe condensare, temperatura pe circuitul de retur a apei calde nu trebuie să depășească 50-55 de grade Celsius. În caz contrar, centrala nu mai intră în modul de condensare, iar economia la energie nu mai este posibilă. Potrivit experților EPG, în acest caz, se realizează o economie de energie de circa 15%.

Citește și: La ce temperatură trebuie setată centrala termică seara, în timpul somnului. Sfatul experților pentru facturi mai mici

Ce temperatură trebuie să fie iarna în locuințe

Specialiștii de la Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) spun că, prin scăderea temperaturii de la centrală cu o oră înainte de a merge la somn, putem să economisim până la 25% din consumul de energie. La fel se întâmplă și dacă setăm temperatura mai jos în caz că nu suntem acasă.

Aceasta este doar una dintre multe recomandări ce pot să ajute la scăderea consumului de energie pe timp de iarnă. Există și alte modalități prin care putem să ne bucurăm de facturi mai mici, cum ar fi: înlocuirea becurilor tradiționale cu cele LED, acestea din urmă consumând cu până la 80% mai puțin.

Citește și: Cum scad românii factura la energie. Care sunt soluțiile ”minune” cele mai populare