La ce simptome trebuie să fim atenți dacă ne vaccinăm cu AstraZeneca. Mare grijă

La ce simptome trebuie să fim atenți dacă ne vaccinăm cu AstraZeneca. Mare grijă
La ce simptome sa fii atent daca te vaccinezi cu serul AstraZeneca

EMA – Agenția Europeană pentru Medicamente a dat publicității o listă a simptomelor care indică formarea cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate anti-coronavirus cu serul de la AstraZeneca.

La ce simptome trebuie să fim atenți dacă ne vaccinăm cu AstraZeneca

Astfel, EMA a spus azi că a găsit o potențială legătură între vaccin și probleme rare de coagulare a sângelui, menționând că a luat în considerare toate dovezile disponibile până acum.

”O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi număr scăzut de trombocite este un răspuns imun, care conduce la o afecţiune similară cu cea observată uneori la pacienţii trataţi cu heparină”, a spus EMA într-un comunicat, spunând însă că beneficiile pe care le aaduce de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în faţa riscurilor medicale.

Tot EMA le recomandă însă persoanelor care s-au vaccinat să ceară asistență medicală de specialitate la primul semn ce indică formarea cheagurilor de sânge.

Iată cele 6 simptome ale unei tromboze:

  • Dificultăți de respirație;
  • Durere în piept;
  • Umflarea picioarelor;
  • Dureri abdominale persistente;
  • Probleme neurologige, inclusiv dureri de cap severe și vedere încețoșată;
  • Mici pete de sânge sub piele în alte părți decât în locul injectării

Ce a transmis Agenția Europeană pentru Medicamente

De asemenea, tot EMA a mai transmis:

„Șansele apariției cheagurilor de sânge după vaccinare sunt reduse, dar ar trebui să fiți conștienți de simptome pentru a putea cere rapid ajutorul medicilor”, a anunțat EMA.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a spus și că nu a identificat niciun factor de risc specific pentru vaccinul AstraZeneca, estimând că o explicaţie plauzibilă pentru cazurile rare de cheaguri sangvine ar putea fi răspunsul imun.

“Factori de risc specifici, precum vârsta, sexul sau istoricul medical, nu au putut fi confirmaţi deoarece evenimente rare sunt observate la toate vârstele”, a spus Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.

EMA – Agenţia Europeană pentru Medicamente a estimat și că formarea de cheaguri sangvine ar trebui listată precum un efect secundar “foarte rar” al vaccinului anti-COVID19 de la AstraZeneca.

În plus, comitetul de siguranţă sanitară din cadrul EMA, cea care a evaluat vaccinul, a solicitat mai multe studii şi modificări la cele actuale ca să se obţină mai multe informaţii.

De menționat este că Spania va administra vaccinul AstraZeneca numai persoanelor de peste 60 de ani, după ce autoritățile de reglementare europene și britanice au găsit o posibilă legătură între acest ser și chagurile de sânge, anunță Reuters. De menționat este că în România, Vlad Voiculescu a spus că decizia finală cu privire la vaccinul AstraZeneca o să fie comunicată în cursul zilei de azi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI