La ce se referă data de expirare de pe produsele din magazine, de fapt. Cum poți economisi bani în Lidl, Kaufland sau Carrefour

de: Sabina Anastasia
04 03. 2024

Cercetătorii arată că, dacă mergi la cumpărături cu un plan bine conturat, probabilitatea să arunci alimente la gunoi dintre cele pe care le achiziționezi de pe rafturile supermarketului este cu 30 de procente mai mică decât de obicei. Cum poți să economisești bani, ținând cont de expirarea produselor.

Cum poți să economisești bani când faci cumpărături

Există multe metode prin care poți economisi bani când faci cumpărături. Una ar fi să mergi la magazin cu o listă de alimente bine întocmită. Apoi, alegerea fructelor și legumelor congelate, conservate sau uscate, este o modalitate excelentă de a economisi bani.

Este important să verifici calitatea alimentelor de la Lidl, Kaufland sau Carrefour când faci cumpărături, pentru a alege produsul potrivit, astfel încât să economisește bani. Dacă ești atent la eticheta de expirare, poți alege produse în așa fel încât să reziste mai mult timp în frigider și să economisești și bani.

Ce indică, de fapt, data de expirare de pe produsele alimentare

Poate ți s-a întâmplat și ție să vrei să arunci un produs alimentar din frigiderul bunicilor la gunoi, iar aceștia să te certe. Uneori, mâncarea poate prinde mucegai sau poate să devină râncedă, cazuri în care nu ar trebui să fie consumată. Însă datele de pe ambalajele alimentare trebuie interpretate corect.

Informațiile de pe etichetele produselor alimentare din magazine reprezintă standarde de calitate, nu neapărat de siguranță. În afară de produsele pentru sugari, care prezintă o dată clară de expirare, există produse cu o dată indicată pe ambalaj sub formă de recomandare de utilizare.

Astfel de informații, prezentate pe etichete sub formă de recomandare de utilizare până la data de…, recomandare de vânzare până la data de…, recomandare de consum până la data de…, expirare la data de…, indică de cele mai multe ori prospețimea și calitatea unui produs alimentar.

Cum să interpretezi datele de pe ambalajul produselor

Specialiștii în industria alimentară recomandă verificarea datelor cu pricina atât la magazin, cât și acasă, pentru a te asigura că ceea ce cumperi este proaspăt și că utilizezi mai întâi produsele mai vechi, nu cele care pot să reziste mai mult timp în frigider sau în congelator.

Nu întotdeauna datele de expirare de pe produse indică faptul că alimentele trebuie aruncate la gunoi. Uneori, nu indică reguli atât de stricte. Este, de exemplu, cazul curmalelor, ce pot fi păstrate chiar și după data de expirare. În acest fel, poți economisi și câțiva bani.