La ce școală e angajată singura profesoară din România selectată în TOP 50 profesori din lume. Materia predată de Ana Maria Rusu

de: Manolică Anca
28 09. 2023

Pe lângă multitudinea de probleme cu care sistemul educațional din țara noastră se confruntă, iată că România are și motive de mândrie. Iar unul dintre ele se datorează unei profesoare care a fost selectată în TOP 50 profesori din lume. Iată la ce școală este angajată și ce materie predă.

Ana Maria Rusu, singurul cadru didactic din România selectat în TOP 50 profesori din lume

Ana-Maria Rusu a avut privilegiul de a fi selectată în Top 50 Global Teacher Prize, adică printre cei mai buni profesori din lume, conform site-ului Fundației Varkey. Aceasta organizează celebra competiție și oferă anual 1 milion de dolari unui astfel de mentor excepțional.

Topul îi adună laolaltă pe cei mai activi şi dedicaţi profesori din lume, iar nominalizarea Anei-Maria Rusu s-a datorat muncii sale în ceea ce privește răspândirea educaţiei muzicale şi a activităţilor şi metodelor ei creative, prin care a ajuns la mii de elevi şi cadre didatice din România, Republica Moldova şi diaspora, conform organizatorilor.

Grație acestei nominalizări, ea devine astfel a treia profesoară din România al cărei nume apare scris alături de cei mai merituoși 50 de profesori din lume, după Mirela Tanc (profesoară de Limba şi literatura română la Oradea) în 2021 și Manuela Prajea (profesoară de Matematică la Drobeta-Turnu Severin) în 2016.

Unde este cadru didactic

Ana-Maria Rusu este predă Educaţie muzicală la Colegiul Naţional ”Unirea” şi Şcoala Gimnazială nr. 5 ”Anghel Saligny” din Focşani, având în spate o carieră de 18 ani. A absolvit absolvit Conservatorul la Iaşi, iar de atunci a încercat mereu să inoveze şi găsească noi metode pentru a insufla copiilor de la clase o cultură muzicală generală, pe care să o poată fructifica mai târziu în viață, notează edupedu.ro.

Ana Maria Rusu, singurul cadru didactic din România selectat în TOP 50 profesori din lume

De asemenea, pe lista reușitelor sale se mai înscriu:

  • co-fondatoare a platformelor Mai multă Educaţie Muzicală în Şcoli şi Grădiniţe (MEMIS) şi www.edumuzicala.ro, cu multe resurse și idei de a adapta metode de educaţie muzicală la alte materii, utilizate la scară largă de mii de cadre didactice de toate disciplinele şi nivelurile, lunar
  • a creat un ghid de activităţi pentru integrarea elevilor refugiaţi din Ucraina la orele din şcolile de la noi din țară
  • a publicat “Aritmetica sunetelor”, o carte-enciclopedie ce accesibilizează educaţia muzicală pe înţelesul tuturor
  • oferă, de ani buni, ateliere de metode de educaţie muzicală pentru sute de profesori din toate specialităţile, din România
  • colaborează cu Cantus Mundi şi dirijează coruri de elevi amatori, având chiar și olimpici.

”Ana-Maria Rusu vede conexiuni și ecosisteme conexe pretutindeni, mai ales când vine vorba de a face față provocărilor, de a descoperi punți de supraviețuire, de continuitate și de învățare, chiar și în contexte de criză permanentă – fie că sunt de clasă, geopolitice sau personale – și a venit cu soluții multiple pentru a se conecta cu ceilalți printr-o carte sau un ghid online; inventând jocuri; punând copiii săraci pe scenele naționale; fondând comunități.

Diagnosticată târziu cu ADHD, ea empatizează cu copii din toate mediile, lucrând cu peste 16.000 de elevi. În prezent, se întâlnește săptămânal cu 1.000 de elevi de gimnaziu care sunt neurotipici, neurodivergenți, din familii divizate, sub pragul sărăciei, de etnie romă, cu probleme emoționale uriașe, toți combinați în clase generale.

Simțindu-se obligată să creeze modalități mai simple de înțelegere a conceptelor prin muzică, adaptate la materialul didactic și la vârstele elevilor, Ana-Maria a dezvoltat metoda ”predare prin fascinație”, prin care compune cântece pentru fiecare unitate de învățare, consolidează fapte prin rap, folosește gamificarea, joacă linguri și piepteni pe YouTube, a creat materiale speciale și folosește aplicații și platforme de compoziție, integrând perfect aceste idei și conținuturi în viața de zi cu zi a copiilor, inspirând bucurie și progres, curiozitate și încredere.

Aceste abordări informale sunt cunoscute în întreg spațiul românesc și în diaspora. Pentru a contribui la combaterea bullying-ului, ea a inițiat un program Calm Art, în cadrul căruia copiii cu probleme de disciplină se alătură corului pentru a încerca să treacă peste momentele dificile și să se vindece, iar 80% dintre aceștia decid să rămână în grup“, este caracterizarea acesteia, care apare pe site-ul competiției.

Citește și: Profa` de limba română care a renunţat la catedră și la 50 de ani a devenit campioană națională la fitness. Cum arată Angela Gherman – GALERIE FOTO

Criteriile după care a fost selectată

Ana-Maria Rusu a fost inclusă în Top 50 Global Teacher Prize grație:

  • folosirii unor practici de instruire eficiente şi inovatoare, care sunt multiplicabile global
  • rezultatelor remarcabile ale învăţării elevilor în clasă
  • modului în care se implică în formarea unor cetăţeni globali
  • impactului activităţilor sale, din afara fişei postului, în comunitate dincolo de clase, care a dus la îmbunătăţirea profesiei şi creşterea prestigiului carierei didactice.
  • recunoaşterii locale şi naţionale, ea fiind laureată MERITO în 2018 şi făcând parte din reţele precum Cantus Mundi sau Aspire Teachers.

”E datoria noastră, a profesorilor, să le creăm copiilor o stare de bine. E necesar ca unui copil să îi oferi, pentru ca apoi să îți întoarcă și el același lucru. Sunt profesorul care cere ajutorul, care își cere scuze și care mulțumește.”, a spus aceasta într-un interviu recent.

Citește și: Ce salarii au profesorii din Germania sau Finlanda. E o diferenţă uriaşă faţă de remuneraţia dascălilor din România