La ce program se spală încălțămintea la mașină. Temperatura pe care trebuie să o setezi ca să nu se strice
Sunt multe persoane care își spală adidașii murdari în mașina de spălat rufe, deși producătorii de încălțăminte recomandă să nu facem acest lucru. În articolul următor, îți arătăm la ce program se spală încălțămintea la mașină, dar și temperatura pe care trebuie să o setezi, pentru ca aceasta să fie spălată în siguranță și fără risc, astfel încât să nu fie distrusă.
La ce program se spală încălțămintea la mașină
Spălatul încălțămintei, mai ales a celei sport, este o adevărată provocare. Majoritatea oamenilor preferă să scoată din buzunar bani în plus, pentru a se asigura că pantofii lor nu se vor deteriora la curățare. Pe de altă parte, îi puteți spăla și acasă la mașina de spălat, fără să vă faceți griji privind o ulterioară deteriorare a lor. Asta dacă urmați niște pași simpli!
În general, adidașii sport se murdăresc cel mai mult și se uzează cel mai repede, așa că este mai simplu și rapid să-i curățăm în mașina de spălat rufe. Totuși, pentru a nu-i strica, este esențial să țineți cont de anumite sfaturi înainte de a-i băga la mașină.
Deși mașina de spălat este un electrocanisc destinat pentru spălarea hainele, aceasta permite și spălarea adidașilor. Dacă nu vreți ca încălțămintea preferată să fie decolorată și grav deteriorată după spălare, trebuie să știți la ce program se spală încălțămintea la mașină. Iată ce trebuie să aveți în vedere atunci când introduceți încălțămintea în cuva mașinii de spălat rufe:
Prima dată trebuie să scoateți șireturile și tălpicile adidașilor. Dacă lăsați șireturile puse, adidașii pot fi foarte deteriorați, mai ales la temperaturi mai mari. Apoi trebuie să îndepărtați cât mai multă murdărie de pe ei cu mâna. Specialiștii susțin că bucățile de murdărie mai mari pot obstrucționa orificiile de drenaj și filtrele mașinii de spălat.
O puteți face cu o cârpă umedă și puțin săpun sau puteți folosi și o perie mai moale, pentru pielea sau materialul textil al adidașilor. Pentru talpa și marginile tălpii acestora, puteți folosi o periuță de dinți deja uzată.
Temperatura pe care trebuie să o setezi pentru ca încălțămintea să nu se strice
Temperatura optimă la care se spală încălțămintea la mașina de spălat este cea de maxim 30 de grade, iar programul trebuie să fie unul scurt și fără rotiri. La temperaturi ridicate se poate deteriorara materialul și crește probabilitatea de deformare a acestora. În plus, căldura poate provoca uscarea și zbârcirea anumitor tipuri de material.
Este recomandat să folosiți un detergent sub formă de gel, pentru că cel sub formă de praf se clătește mult mai greu și riscați să rămână pe adidași.
Înainte de a-i introduce în mașină, adidașii, teneșii sau balerinii pot fi puși într-un săculeț de plasă. Important este să nu băgați încălțămintea cu talpă grea în mașina de spălat rufele, pentru a nu strica cuva sau geamul ușii.
Atunci când îi scoateți de la mașină, lăsați-i să se usuce în aer liber. Dacă îi puneți pe calorifer sau la orice altă sursă de uscare, aceștia riscă să se dezlipească sau chiar să se deformeze.
Pentru a scăpa de mirosul neplăcut și să refaceți culoarea albă a adidașilor, înainte de a-i băga la mașină, presărați bicarbonat de sodiu în fiecare adidas și lăsați-l să acționeze peste noapte. După ce au stat în soluția respectivă, băgați-i la mașina de spălat rufele la programul „Încălțăminte sportivă”.
Când nu este indicat să spălăm încălțămintea în mașina de spălat rufe
- conține materiale, care nu trebuie spălate în acest dispozitiv, precum piele întoarsă, piele, mătase, blană etc.;
- este fabricată dintr-un material, care nu trebuie să intre în contact cu apa, pielea întoarsă sau unele tipuri de piele;
- pantofii sau ghetele nu se bagă la mașină. Adidașii se spală bine în mașina de spălat rufe, însă încălțămintea de design se poate deforma cu ușurință, pierzându-și aspectul inițial.
- conține elemente delicate, precum decorațiuni sau curelușele subțiri, care se rup extrem de ușor în mașina de spălat rufe.