La ce prețuri se plafonează prețul energiei electrice în 2021. S-a aflat acum
Criza acută a facturilor la gazele naturale și energia electrică a speriat populația României. În unele cazuri prețul a crescut cu 50%, în altele chiar cu 100%. S-a cerut insistent intervenția guvernului Cîțu, dar acesta a justificat întârzirea, spunând că se așteaptă o decizie UE. Nu avem un guvern care să poată face acest lucru momentan. Se speră ca noul guvern, dacă va veni, să intervină și să plafoneze prețurile la gaze și energie.
Guvernul care nu a mai apucat să plafoneze prețurile
În septembrie, în plin scandal cu facturle exorbitante la gaze și energie electrică, Guvernul Cîțu promitea o modalitate de a limita prețurile gazelor naturale după o creștere semnificativă anul acesta. În august, premierul Cîțuu spunea că introducerea unui plafon la prețurile la energie nu mai este pe masă.
Florin Cîțu promitea că va lansa o dezbatere în cadrul unei reuniuni a cabinetului și cerea ministrului energiei să discute problema cu Consiliul Concurenței, dar și cu Comisia Europeană. Tot atunci Cîțu declara că nu există planuri definitive pentru a impune un plafon.
Între timp, guvernul promulga un sistem de compensare pentru facturile de energie electrică și gaze ale clienților interni pentru a acoperi o parte din prețul de plătit. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu un adept al plafonării prețurilor, declara că acest demers ar putea descuraja investitorii care se gândesc să investească în sectorul energetic al României. Înainte de toate aceste promisiuni, în august premierul declara că guvernul nu va limita prețurile după o întâlnire cu autoritățile din domeniul concurenței și energiei.
„Ceea ce văd este discutat la nivel european. În UE, există mai multe țări care intenționează să limiteze prețurile.
Ar fi foarte ciudat dacă România ar rămâne țara cu cele mai mari prețuri.”, declara Florin Cîțu, înainte de a fi demis în Parlament.
Ce s-a schimbat între timp? Sunt discuții în Senat despre plafonare la prețurile la gaze și energie
După demiterea guvernului condus de Florin Cîțu criza la prețurile la gaze și energie a speriat populația României. În contextul crizei globale și a exploziei acestora, este clar că procentele de creștere, în România, nu se vor opri. În lipsă de factori decideți, cu un guvern interimar care nu poate interveni, Senatul a preluat decizia de a discuta o formă de plafonare a prețurilor la gaze și energie electrică.
Senatorii PSD au depus deja un proiect în Senat prin care propun o formă rapidă de plafonare a prețurilor la gaze și energie electrică. Conform proiectului plafonarea s-ar face nu la prețul ultimelor 2 luni, ci la valoarea acestora din perioada ianuarie – septembrie anul curent.
Proiectul va fi astăzi în discuție în cadrul Comisiile Economică, Energie şi Buget-Finanţe. Anunțul l-a făcut senatorul PSD Daniel Zamfir, declarând că:
„Plafonarea nu se va face la preţurile de azi, va fi media lunilor ian-sept 2021, iar preţurile vor scădea la jumătate la energie electrică şi cu peste 200% la gaze naturale.”, a declarat Daniel Zamfir.