La ce oră începe Slujba de Înviere în 2024? Când se dă Lumina Sfântă

de: Anca Lupescu
04 05. 2024

Anul acesta, Paștele ortodox cade pe 5 mai. Este cea mai importantă sărbătoare din an, cu cel mai aspru post. Acesta a început pe 18 martie și se încheie în Duminica Paștelui. La ce oră începe slujba de înviere în 2024? Mii de români merg să ia lumina sfântă la miezul nopții, însă aceasta este cea mai importantă slujbă din an și se întinde pe parcursul a mai multor ore.

Paște 2024 – tradiții și obiceiuri

Paștele este cea mai importantă sărbătoare din an. La slujba de Înviere participă mii de oameni care vin să ia lumina sfântă și apoi merg acasă pentru a rupe postul și a servi bucatele tradiționale pregătite de Paște: ouă roșii, cozonac, drob, friptură și multe altele.

Vezi și: Ce se va întâmpla în biserică, în noaptea Învierii. Vești bune pentru credincioșii români

Învierea lui Iisus este cea mai mare sărbătoare a creștinismului. Paștele durează trei zile, perioadă în care au avut lc Răstignirea, Moartea și Învierea lui Hristos. 

Toate aceste fapte sunt amintite în biserică din Joia Sfântă până în Duminica Învierii.

Evanghelia spune că în prima zi a săptămânii, femeile mironosițe au venit la mormântul lui Hristos cu miresme pentru a îi unge trupul. 

Maria Magdalena ajunge prima la mormânt și descoperă că piatra a fost ridicată și mormântul este gol. 

Fără să aștepte celelalte femei, aleargă să vestească apostolilor cele întâmplate. Între timp, când mergeau să vestească, femeile sunt întâmpinate de Hristos, care le îndeamnă să se bucure și să nu se teamă, repetând mesajul îngerului de a merge și a vesti fraților săi din Galileea.

La mormânt ajung și apostolii Ioan și Petru. Deși Ioan ajunge primul, Petru este cel care intră în mormânt mai întâi. Apostolii văd semnele Învierii lui Hristos. 

Vezi și: Ţinutele alese de Carmen Iohannis pentru slujba de Înviere şi prima zi de Paşte. Detaliul care a atras atenţia imediat. Foto

Ioan crede fără îndoială în Învierea lui Hristos. Cei doi apostoli merg să vestească celorlalți despre acest eveniment, în timp ce Maria Magdalena rămâne la mormânt plângând, crezând că trupul lui Iisus a fost furat.

În Sâmbăta Mare, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului rostește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini. 

Lumina Sfântă coboară și aprinde candela, iar patriarhul aprinde 33 de lumânări, simbolizând vârsta lui Iisus la răstignire.

La ce oră începe Slujba de Înviere în 2024

Slujba de Înviere începe în jurul orei 23:00. Învierea lui Iisus este proclamată în afara bisericii, iar la miezul nopții, preotul iese din biserică cu lumânarea aprinsă și le spune oamenilor „Veniți de luați Lumină”.

Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Paștele Catolic 2024. Ce se face în Duminica Învierii

Apoi, Lumina este împărțită credincioșilor alături de bucăți de pâine stropite cu vin, care se numesc Paște.

Când oamenii au luat lumina, preotul, dascălul și cântăreții înconjoară biserica de trei ori, cântând „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.

Credincioșii întră apoi din nou în biserică și slujba de Înviere continuă până la 3:00 dimineața. 

Oamenii se duc apoi acasă, unde ciocnesc ouă roșii spunând „Hristos a Înviat” și răspunzând cu „Adevărat a Înviat”.

Citește și: Când pică Paştele în 2024. De 11 ani nu a mai fost aşa târziu

Ei servesc din bucatele pregătite cu grijă pentru Paște, de la drob, cozonac, etc. Apoi, în duminica de Paște se pregătește tradiționala friptură de miel și se bea vin roșu.