La ce mână se ia tensiunea, de fapt. Mulți români greșesc

La ce mână se ia tensiunea, de fapt. Mulți români greșesc
La ce mână se ia tensiunea, de fapt

La ce mână se ia tensiunea? Este foarte bine de știut că valorile tensiunii arteriale variază de la un moment la altul. Rezultatele sunt influențate de respirație, poziția corpului, somn sau starea emoțională. Iată câteva informații care sigur te vor ajuta înainte să-ți iei tensiunea.

Cum îți măsori corect tensiunea arterială

Nu este ușor să-ți măsori singur tensiunea arterială, însă nu este imposibilă. Trebuie să ai în vedere anumite lucruri înainte de a începe, potrivit experților de la Harvard Medical School. Anumiți factori pot influența rezultatul măsurătorilor în proporție de 10% sau mai mult. Modificarea rezultatelor este importantă, deoarece poate duce la erori de diagnostic. Iată la ce trebuie să fii atent:

 • Poziția brațului;
 • Starea emoțională;
 • Practicarea mișcării fizice;
 • Lipsa odihnei;
 • Respirație etc.

De asemenea, este important să înveți tehnica potrivită de la medicul de familie sau medicul cardiolog care te monitorizează. Alegerea tensiometrului potrivit este, de asemenea, foarte importantă.

Reguli pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale:

 • Nu fuma și nu consuma cafeină sau băuturi care conțin cafeină cu 30 de minute înainte de testare;
 • Stai liniștit câteva minute înainte de începerea testului;
 • În timpul măsurătorii, stai așezat pe scaun cu picioarele pe podea și brațul sprijinit pe o masă, cotul să fie aproximativ la nivelul inimii;
 • Partea gonflabilă a manșetei tensiometrului ar trebui să acopere complet cel puțin 80% din braț;
 • Manșeta trebuie să fie pusă pe pielea goală, la circa 2 cm deasupra plicii cotului;
 • Nu vorbi și nu mișca brațul în timpul măsurătorii;
 • Măsoară tensiunea arterială de două ori, cu o scurtă pauză de 1 minut între măsurători.

La ce mână se ia tensiunea

Pentru majoritatea persoanelor, valorile tensiunii diferă de la mâna stângă la mâna dreaptă. Prin urmare, experții recomandă măsurarea tensiunii la ambele mâini pentru o comparație. În cazul în care se diferă o diferență de peste 10 mmHg, se recomandă măsurarea constantă la brațul care indică o valoare mai mare.

Diferențele minore de tensiune arterială, cele de sub 10 mmHg, nu indică prezența unei boli. De regulă, se întâlnesc în rândul persoanelor fără probleme medicale. Aceste diferențe se explică prin densitatea musculară diferită sau tensiunea musculaturii din braț.

Cu toate acestea, diferențele mari pot să indice particularități de ordin anatomic sau patologic, precum o boală vasculară periferică sau centrală. Pe partea unde se înregistrează o valoare mai mică a tensiunii, arterele pot fi îngustate. Dacă întâlniți astfel de cazuri, se recomandă consultarea medicului specialist.

De ce crește tensiunea arterială seara?

Valorile tensiunii arteriale fluctuează în mod constant. Acest lucru este normal, așa că nu trebuie să vă faceți griji. Tensiunea începe să crească cu câteva ore înainte să ne trezim și continuă să crească în timpul zilei, atingând cele mai mari valori în timpul după-amiezii. Apoi, mai spre seară, începe să scadă din nou, iar pe timpul nopții este cel mai mică.

Creșterea tensiunii arteriale seara poate apărea chiar și la persoanele care nu suferă de hipertensiune arterială. Faptul că măsurarea tensiunii se efectuează în timpul zilei, această problemă este greu de detectat.

Cercetătorii au descoperit că, în cazul în care vă confruntați cu valori ridicate ale tensiunii arteriale seara, veți avea riscul mai mare de insuficiență cardiacă și alte boli cardiovasculare.

La ce oră se măsoară tensiunea arterială

Este recomandat să vă măsurați tensiunea atât dimineața, cât și seara. În cazul în care urmați un tratament, monitorizarea trebuie făcută continuă, până la stabilizarea valorilor tensionale și la fixarea dozelor de medicamente. Ulterior, măsurarea tensiunii arteriale poate fi mai rară.

Pacienții cu risc redus de hipertensiune de grad 1 pot fi evaluați la fiecare 6 luni, de către medicul specialist sau medicul de familie. De asemenea, măsurarea tensiunii arteriale ar trebui făcută lunar de bolnavii cu risc crescut sau foarte crescut. Este recomandată luare măsurii de maxim două ori pe zi.

Metode de a scădea tensiunea arterială

Din nefericire, hipertensiunea arterială este una dintre afecțiunile tot mai des întâlnite în zilele noastre. Pe de cealaltă parte, din fericire, ea poate fi prevenită cu mici trucuri fără a se ajunge imediat la tratament medicamentos. Iată câteva recomandări de la specialiști:

 • Plimbați-vă pe jos

Potrivit studiilor, persoanele hipertensive care merg pe jos într-un ritm alert, au reușit să scadă presiunea sanguină cu circa 6 mmHg, iar cea arterială diastolică cu până la 8 mmHg.

 • Consumați alimente bogate în potasiu

Medicii recomandă să consumați regulat legume și fructe bogate în potasiu. Valorile potasiului ar trebui să atingă 2000 – 4000 mg pe zi. Câteva alimente bogate în potasiu sunt: roșii, portocale, banane, cartofi, mazăre, pepene galben.

 • Consumați cafea decofeinizată

Oamenii de știință au dezbătut mult timp efectele cofeinei asupra tensiunii arteriale. Potrivit studiilor, consumul de circa 500 mg de cafeină pe zi, crește nivelul tensiunii arteriale. Presiunea sanguină sistolică poate crește cu până la 4 mmHg. Cafeina crește tensiunea arterială prin îngustarea vaselor de sânge.