La ce distanță trebuie să plantezi mazărea. Ce să pui pe teren pentru o recoltă bogată
Românii sunt mari consumatori de mazăre, mai ales că din această legumă se pot prepara diverse mâncăruri delicioase și hrănitoare. De regulă, mazărea se plantează primăvara, imediat după dezgheț. Recolta de mazăre se îngrijește relativ ușor, însă trebuie să țineți cont la ce distanță se plantează această legumă. Așa vei avea o cultură cât mai roditoare!
Când se cultivă mazărea
Mazărea cultivată în propria grădină este bogată în proteine, vitamine, carbohidrați. Experții în legumicultură susțin că mazarea se plantează doar din semințe, adică boabe de mazăre uscată. Puteți începe să cultivați mazăre începând cu luna martie, când temperaturile sunt mai ridicate, și până la jumătatea lunii aprilie.
Temperatura din sol trebuie să fie de minimum 4-5 grade Celsius. Pentru ca recolta să fie una bogată, trebuie să țineți cont de distanțele de plantare. În caz contrar, plantele nu se vor dezvolta în mod corect. Terenul se poate pregăti de toamna făcând o arătură la adâncimea de 28-30 cm. Primăvara, terenul se va mărunți și se va nivela.
Vezi și: Când trebuie să plantezi cartofii în grădină, de fapt. Recolta va fi mult mai bogată
La ce distanță trebuie să o plantezi în grădină
Mazarea se seamănă la o adâncime de 4-5 cm, iar distanța dintre plante trebuie să fie de 2.5-10 cm. Puteți semăna manual sau se poate face mecanizat folosind o semănătoare. Dacă cultivați mazăre pitică, distanța între rânduri este de 40-60 de centimetri, pentru cea de talie medie 70 de centimetri, iar pentru cea de talie înaltă de un metru.
După semănare, mazărea va înflori la aproximativ 30-50 de zile, asta în funcție de vreme. Grădinarii recomandă să oferiți un suport de sprijin pentru mazăre. Puneți un arac pentru fiecare plantă. Când va crește, mazărea va avea nevoie de legări periodice.
În plus, mazărea are cerințe mari față de apa din sol și are nevoie de lumină timp de 8-10 ore pe zi, așa că evitați să o plantați în locuri cu umbră. Această legumă este mare iubitoare de umiditate, mai ales în perioada de înflorire. Mazărea se udă de două ori pe săptămână.
Vezi și: Legumele recomandate pentru consumul zilnic. Foarte puțini români le mănâncă, din păcate