La ce distanță se pune arpagicul în pământ. Așa vei avea culturi impresionante de ceapă

de: Ionuț Vieru
06 04. 2024

Plantarea arpagicului nu este o sarcină grea, dar trebuie să respectați câteva reguli pentru a avea o recoltă bogată. La ce distanță se pune, când este bine să-l plantați și la ce adâncime, aflați în rândurile următoare.

Cum se plantează corect arpagicul

De cele mai multe ori, arpagicul se plantează primăvară, fiind cea mai bună perioadă. Primul pas ar fi să alegeți bulbii de ceapă sau arpagicul corect, deoarece diametrul este un aspect important.

De exemplu, dacă doriți să obțineți ceapă verde sau ceapă de căpățână, diametrul arpagicului trebuie să fie de circa 0,7 – 2 cm. Dacă doriți doar ceapă verde, puteți folosi arpagic de dimensiuni mai mari, de 2 – 2,5 cm.

În ceea ce privește perioada perfectă de plantare, specialiștii recomandă primăvara, după prima jumătate a lunii martie. În cazul în care plantați ceapă, aceasta are nevoie de soluri foarte bine drenate.

Ceapa nu este foarte pretențioasă atunci când vine vorba despre căldură. Temperaturile ideale se situează între 12 și 25 de grade Celsius, iar dacă partea subterană este bine înrădăcinată, poate suporta temperaturi de până la -8 grade Celsius.

La ce distanță se plantează și cum trebuie îngrijit

Arpagicul se plantează la o distanță de 4-5 cm, iar distanța dintre plantele de pe același rând ar trebui să fie de 6-15 cm, în funcție de soiul ales. Distanța dintre rânduri recomandată este de 25 cm.

Înainte de plantarea arpagicului, specialiștii recomandă să săpăm la cazma suprafața care urmează să o cultivăm. Dacă aveți o suprafață mai mare, se poate ara la o adâncime de 25 cm, după care pământul se mărunțește și se nivelează.

După plantare este bine să faceți o irigare, pentru a stimula răsărirea plantelor. Fertilizarea se face atunci când plantele au câteva frunze, iar experții recomandă să folosiți azotat de amoniu. La o lună după prima fertilizare, se mai face una, folosind azotat de amoniu și azotat de potasiu.

Ceapa se poate recolta începând din primăvară, iar recoltarea bulbilor se face de la sfârșitul lunii iulie, până la jumătatea lunii august, atunci când frunzele sunt mai vestejite.