La ce distanță față de gardul vecinului se poate face o piscină. Ce prevede Codul Civil

de: Ionuț Vieru
07 07. 2024

Mulți proprietari de terenuri aleg să-și construiască piscine, dar trebuie să respecte o anumită lege din Codul Civil care impune o anumită distanță față de gardul vecinului.

Distanța minimă între construcții

Proprietarii de terenuri sunt obligația să respecte prevederile Codului Civil în ceea ce privește amplasarea de construcții lângă limita de hotar, iar în această categorie se află și piscina.

De cele mai multe ori, disputele între vecini vizează distanța față de linia de hotar unde s-au construit piscine, cabane, copaci sau alte imobile.

Potrivit articolului 612 din reglementarea amintită, orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de centimetri faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism.

„Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic”, se mai menționează în articolul 612 din Codul Civil.

Piscina poate afecta fundația casei

Un român și-a exprimat nemulțumirea în legătura cu decizia vecinului său de a construit o piscină. Potrivit acestuia, piscina ar urma să fie construită prea aproape de terenul lui, iar acest lucru ar putea afecta în timpul fundația locuinței, spune el.

„Vecinul de lângă proprietatea noastră dorește să amplaseze o piscină de 8 metri lungime paralel cu casa noastră aflată pe limita de proprietate.

Se prevalează de faptul că are voie să construiască/amenajeze la minim 60 de centimetri de limita de proprietate pe care se află casa/ fundația noastră.

Cred că o asemenea piscină adâncă de aproximativ 3 metri la numai 60 de centimetri de fundația casei noastre pune în pericol fundația/casa, există pericolul de surpare a pământului de lângă și sub fundație, precum și posibile infiltrații de apă sub fundația noastră.

Există normative în acest sens și cum am putea opri o asemenea lucrare care pare nefirească?”, a întrebat românul pe site-ul legeaz.net.

Cei care nu respectă această distanță de 60 de metri, riscă un proces civil, în urma căruia pot fi obligați să plătească daune și să demoleze construcțiile ilegale.